«Τζόκερ» στην οικονομία από Eurogroup, ΕΛΣΤΑΤ & έσοδα

ΜΕ 2,1% ΤΡΕΧΕΙ ΤΟ ΑΕΠ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΜΗΝΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ10 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:56 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:00 πμ


Ένα μπαράζ θετικών εξελίξεων για τη χώρα και την οικονομία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης τους επόμενους μήνες, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε εγχώριο ή διεθνές επίπεδο.

Της Αμαλίας Κάτζου

[email protected]

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και η επίσημη έναρξη της διαδικασίας αλλαγής χρήσης των κερδών ώστε, αντί για την ελάφρυνση του χρέους, να διατεθούν για αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεις ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας.

Εκείνο όμως που στέλνει πολύ θετικά μηνύματα για τη χώρα μας στις αγορές και τους ξένους επενδυτές είναι το γεγονός ότι η επιστροφή των χρημάτων εγκρίθηκε από το Eurogroup χωρίς καθυστερήσεις, αστερίσκους ή δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Κι αυτό είναι απόρροια της πολύ καλής συνεργασίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, την Κομισιόν και το EwG, αλλά και της έγκαιρης επίλυσης των εκκρεμοτήτων που αφορούσαν στην τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο -με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα– κατόρθωσε να βάλει επισήμως στο τραπέζι για πρώτη φορά το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των κεντρικών τραπεζών για επενδυτικούς σκοπούς, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.

Εύσημα από τους Ευρωπαίους

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις αποφάσεις του Εurogroup για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ ως μια ιδιαίτερη θετική εξέλιξη για την οικονομία. Ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα βασίζονται στην έκθεση των θεσμών, που διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση τήρησε όλες τις δεσμεύσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ στέλνουν ένα πολύ θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές για την οικονομία. Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε θετικές τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Και, βεβαίως, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, θέμα που αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες και είναι κομβικής σημασίας για την οικονομία, καθώς, εφόσον επιτευχθεί, θα απελευθερώσει μεγάλο δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις και μείωση της φορολογίας. Πάντως, η Citigroup, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, αναφέρει ότι οι όροι που συνδέονται με τα μέτρα ανακούφισης χρέους λειτουργούν ακόμη ως ισχυρό κίνητρο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η Citi εκτιμά ότι αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και το 2020, το Eurogroup τελικά θα συμφωνήσει στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από τον τρέχοντα στόχο του 3,5%.

Υπέρβαση στα έσοδα Νοεμβρίου

Όμως τα καλά νέα συνεχίστηκαν. Τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο κατέγραψαν υπέρβαση με οδηγό την Black Friday. Η αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αυξημένες εμπρόθεσμες πληρωμές και στα δημόσια ταμεία να μπουν περισσότερα χρήματα. Με βάση τα παραπάνω, ακόμα και μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 170 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν αποκλείεται να υπερβεί και πάλι τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Αρμόδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, σε όλους τους τόνους ότι, ακόμα κι αν πληρωθούν στο σύνολό τους τα 2,7 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος του πλεονάσματος με τους όρους της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η έκπληξη από ΕΛΣΤΑΤ

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου, που κατέδειξαν μια σημαντικά βελτιωμένη εικόνα για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο ήταν 0,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2019 (τριμηνιαία βάση), ενώ σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2018 η ανάπτυξη φτάνει το 2,3% (ετήσια βάση).

Αυτό όμως που αποτέλεσε έκπληξη και δημιουργεί αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι με την αναθεώρηση των στοιχείων για τα πρώτα δύο τρίμηνα η οικονομία φαίνεται να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,1% τα τρία πρώτα τρίμηνα, ποσοστό που είναι υψηλότερο από την εκτίμηση που συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2%. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ έτρεξε με 2,8% στο β΄ τρίμηνο, ενώ στο τρίτο παρουσίασε ένα μικρό φρενάρισμα στο 2,3%.

Επαφές Σταϊκούρα & Γεωργιάδη στη Νέα Υόρκη

Μπαράζ επαφών με κορυφαίους Αμερικανούς επενδυτές θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χρήστος Σταϊκούρας και Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 21ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum, που διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ελληνική αποστολή, εκτός των υπόλοιπων συναντήσεων, θα συμμετάσχει σε δύο πολύ σημαντικά τραπέζια, στα οποία θα δώσει το «παρών» η αφρόκρεμα των επενδυτικών κεφαλαίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα, στο ένα από αυτά θα μετέχει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος.

Οι υπουργοί θα έχουν επαφές με κορυφαίους διαχειριστές αμερικανικών επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs με τον επικεφαλής οικονομολόγο Jan Hatzius, η Blackstone, η Citigroup, η Pimco, η Morgan Stanley. Επίσης, στο συνέδριο θα παρευρεθούν ο Giulio Baratta, επικεφαλής χρηματοοικονομικών και αγορών ομολόγων για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής της BNP Paribas, o Piotr Mietkowski, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της BNP Paribas, o Morven Jones, επικεφαλής αγοράς ομολόγων της Nomura, και o Antonios Tiplalexis, γενικός διευθυντής της Nomura.

Πληροφορίες θέλουν και τους τρεις οίκους αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Fitch και Μoody’s) να μετέχουν στο συνέδριο της Capital Link, γεγονός που έχει τη σημασία του, αφού η ετυμηγορία τους για την ελληνική οικονομία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις αγορές και τους επενδυτές. Ολη η ελληνική αποστολή θα επιδιώξει να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα από τα κορυφαία επενδυτικά stories και ότι αξίζει οι Αμερικανοί να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα.

Στο 21ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum θα συμμετάσχουν Ελληνες επιχειρηματίες αλλά και τραπεζικοί παράγοντες. Οι κλάδοι που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο τραπεζικός, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η ενέργεια, οι υποδομές, τα ακίνητα, η ασφαλιστική αγορά και ο τουρισμός. Δυναμικό «παρών» θα δώσουν οι διοικήσεις κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών με ενεργό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, θεσμικοί επενδυτές ελληνικών μετοχών και ομολόγων, διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, καθώς και υψηλόβαθμα διεθνή τραπεζικά στελέχη.

Από πλευράς εγχώριων ομίλων, το «παρών» στη Νέα Υόρκη θα δώσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), η Aegean Airlines, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Lamda Development, η Mytilineos, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Prodea Investments TEMES S.A. και η Titan Cement Group. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του John Paulson, προέδρου της Paulson & Co., o οποίος θα βραβευτεί για τη σημαντική του συμβολή στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 131 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Το κοινωνικό μέρισμα ως μέτρο στήριξης