Βαρβιτσιώτης στη «Νέα Σελίδα»: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει

«Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χαλυβδώσει τη διεθνή θέση της χώρας» - «Σε όλα τα υπουργεία θέτουμε βασική προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων»21 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:37 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:37 πμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2019, 07:59 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2019, 08:37 πμ

«Στο ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέψει ένα νέο 2015», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και συμπληρώνει: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει την Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών ροών. Σε αντίθεση, μάλιστα, με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, θα εφαρμόσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις επιστροφές στη γειτονική χώρα, όπως αυτές περιγράφονται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ Τουρκίας».

του Χρόνη Διαμαντόπουλου
[email protected]

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης περιγράφει τις προτεραιότητες και τις ενέργειες που σχεδιάζονται στον τομέα των οικονομικών συνεργασιών με άλλες χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών; Πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει η χώρα μας;

Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή δεν δίνει περιθώρια για εικασίες. Ειδικά στο ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέψει ένα νέο 2015 και σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει την Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών ροών. Σε αντίθεση, μάλιστα, με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, θα εφαρμόσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις επιστροφές στη γειτονική χώρα, όπως αυτές περιγράφονται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, όπως πάντα, συντάσσεται στο πλευρό της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών σε θέματα κυρώσεων και εξωτερικής πολιτικής. Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα. Ταυτόχρονα, όπως τόνισα και στην παρέμβασή μου στο Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, τασσόμαστε υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης των πολιτικών για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Η μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και έτσι οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε, όχι κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά, αλλά ως Ενωση.

Την προηγουμένη εβδομάδα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν κυρώσεις κατά της Αγκυρας για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί ανοιχτά της Κύπρου. Πώς ερμηνεύετε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με άξονα την κυπριακή ΑΟΖ;

Η Τουρκία προκαλεί διαρκώς τη διεθνή κοινότητα, έχοντας ανοίξει πολλαπλά μέτωπα. Η αυξανόμενη νευρικότητά της δημιουργεί έντονη ανησυχία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας με τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χαλυβδώσει τη διεθνή της θέση, όπως αποδεικνύουν και οι συνεχείς επαφές με τους συμμάχους μας. Εχει καταστεί σαφές πως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο συνιστά αυτονόητη και απαράβατη προϋπόθεση για οποιοδήποτε βήμα της γειτονικής χώρας προς το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα και Ευρώπη υποστηρίζουμε την ελεύθερη και απρόσκοπτη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων είναι ο πολιτικός διάλογος και η διπλωματία. Και σε αυτή τη βάση επιθυμούμε να οικοδομήσουμε την ελληνοτουρκική σχέση.

Πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υπεγράφη πρόσφατα στην Αθήνα;

Η Ελλάδα επανεκκινεί τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και γενικότερα ισχυροποιεί διεθνώς το προφίλ της. Η νέα ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν στιβαρό λόγο και παρέμβαση στα διεθνή fora. Αυτό φάνηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα, όπου υπεγράφη το Πρωτόκολλο Τροποποίησης Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θωρακίζει τη χώρα μας και τα συμφέροντά μας. Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και διαμορφώνει ένα νέο μέτωπο συνεργασίας με τους συμμάχους της. Είμαστε στην αρχή ενός νέου, ουσιαστικού στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, που θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πώς σκοπεύει το υπουργείο Εξωτερικών να διευρύνει τις οικονομικές συνεργασίες με άλλες χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων;

Σύνθημα της κυβέρνησής μας είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους. Γι’ αυτό και σε όλα τα υπουργεία θέτουμε βασική προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού οικονομικού περιβάλλοντος, φιλικού στις επενδύσεις. Μάλιστα, στο ΥΠΕΞ προετοιμάζουμε την έκδοση μιας «business visa», με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία θεωρήσεων για επαγγελματικούς λόγους κατόπιν επιχειρηματικής πρόσκλησης, λύνοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών. Ταυτόχρονα, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΞ λειτουργεί το Enterprise Greece, στο οποίο έχουν ήδη απευθυνθεί 250 Ελληνες επιχειρηματίες που αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές στον χώρο του τουρισμού. Σε ποσοστό 30% αυτές οι επενδύσεις θεωρούνται ώριμες και εννέα βρίσκονται στον «προθάλαμο» του fast track. Παράλληλα, η χώρα μας ενισχύει τις συνεργασίες της με τους εταίρους της στην Ευρώπη και διεκδικεί τα αναγκαία ποσά από τις χρηματοδοτήσεις της ΚΑΠ και των Πολιτικών Συνοχής από τον νέο προϋπολογισμό της Ενωσης για την περίοδο 2021-2027.

Υστερα από μια δεκαετούς διάρκειας κρίση, εκτιμάτε ότι η Ευρώπη έχει διδαχτεί; Εχει βγει πιο ισχυρή; Ποιος είναι ο βαθμός της παρέμβασης και της έντασης της ΕΕ στο διεθνές γίγνεσθαι;

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πρέπει να φροντίσουμε και να αποδείξουμε με τρόπο απόλυτο ότι διδάχτηκε από αυτή την κολοσσιαία κρίση. Η Ελλάδα και οι Ελληνες πολίτες επέλεξαν ως ασφαλές λιμάνι για τη χώρα μας την Ευρώπη και οι πρόσφατες εκλογές το επιβεβαίωσαν αυτό εμφαντικά. Βέβαια, αυτό συνέβη με θυσίες – και, μάλιστα, δυσανάλογα μεγάλες. Γι’ αυτό έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να οδηγήσουμε τόσο την ΕΕ όσο και τη χώρα μας πιο ισχυρές στο μέλλον. Μεγάλες και μικρές χώρες της ΕΕ οφείλουν να έχουν μάθει από αυτά που βίωσε η ευρωπαϊκή ήπειρος. Φυσικά, υπάρχουν και αδυναμίες. Η Ενωση χρειάζεται δουλειά για να έχει την αναλογία της παρέμβασης που αξίζει στον ρόλο και την ιστορία της. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς. Η ενιαία στάση σε ένα σύνολο ζητημάτων θα πρέπει το προσεχές διάστημα να αποτελεί δεδομένο και όχι ζητούμενο. Η πρόκληση για την ευρωπαϊκή ηγεσία είναι μεγάλη.

Πώς βλέπετε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής σας;

«Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βούτσης. Την ίδια στιγμή, είναι εμφανής η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που αντιλαμβανόταν η ελληνική κοινωνία το πρώτο εξάμηνο του 2015 -και που ομολογήθηκε διά στόματος Νίκου Βούτση- και αυτό που διαβλέπουν οι Ελληνες σήμερα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, γίνεται σαφές τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τα πολλά, ταυτόχρονα νομοθετήματα και πεπραγμένα, πως η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρο σχέδιο για τη χώρα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την τριπλή νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου, περιορίζεται στο να φωνασκεί, χωρίς πάγιες θέσεις και επιδιώξεις, ενώ -όπως βλέπουμε, άλλωστε- μάλλον βρίσκεται σε εσωτερική αναζήτηση πολιτικού προσανατολισμού. Ηταν σαφές πως δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν, όχι το 2015, αλλά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 124 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ψήφος αποδήμων: Βήματα συναίνεσης