Βήμα βήμα οι μειώσεις φόρων – Επένδυση στο θετικό κλίμα

Κλειδί η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα ομόλογα της ΕΚΤ – Τζεντιλόνι και Λαγκάρντ έδωσαν το σύνθημα9 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 6:27 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:27 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 8 Φεβρουαρίου 2020, 11:03 πμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 9 Φεβρουαρίου 2020, 6:27 μμ

Να εκμεταλλευτεί τη… νηνεμία στα ελληνοτουρκικά -κύκλοι του Μαξίμου προσδοκούν ύφεση της τουρκικής προκλητικότητας το επόμενο διάστημα- και να στρέψει το κυβερνητικό ενδιαφέρον στην καθημερινότητα του πολίτη επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Γιάννη Κορωναίου
[email protected]

Δημόσια ασφάλεια, υγεία, κοινωνικό κράτος και «νοικοκύρεμα» της καθημερινής οικονομίας τίθενται σε προτεραιότητα το επόμενο διάστημα, όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα επισκέψεις του στα υπουργεία, οι οποίες και θα συνεχιστούν.

Με την ώθηση που δίνουν τα θετικά νέα από το εξωτερικό για την προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και με το περιθώριο συζήτησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα επιχειρηθεί όλα αυτά να μετουσιωθούν στην πράξη με ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, νέες φοροελαφρύνσεις, περαιτέρω μείωση της ανεργίας αλλά και ολοκλήρωση επενδυτικών πρότζεκτ το επόμενο εξάμηνο.

Το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον για την καθημερινότητα των Ελλήνων επιθυμεί να αναδείξει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και οι… καλοί βαθμοί που έβαλε στους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Βασίλη Κικίλια αλλάζουν για την ώρα και την κυβερνητική ατζέντα.

Έπειτα από μια σειρά ταξιδιών και κρίσιμων συναντήσεων στη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει για τον Φεβρουάριο να κινηθεί «εντός των τειχών» με επισκέψεις σε υπουργεία, παρουσίες και ομιλίες σε εκδηλώσεις και περιοδείες, όπως η σημερινή στην Κρήτη. Και όλα αυτά ενόψει της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με θέμα το εργασιακό και την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν υψηλούς τόνους από σύσσωμη την αντιπολίτευση και ως εκ τούτου θέλουν να έχει προηγηθεί ένας γύρος έντονης πρωθυπουργικής παρουσίας στο εσωτερικό μέτωπο και παρέμβασής του στα χρόνια προβλήματα του πολίτη, όπως είναι η δημόσια υγεία, η ασφάλεια, η προστασία έναντι των φυσικών καταστροφών και η παιδεία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφασή του να μην μεταβεί στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, αλλά να παρευρίσκεται στη Βουλή ώστε να αντιπαρατεθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εργασιακά.

«Συνολικά έχει εμπεδωθεί και πάλι -εμπεδώνεται μάλλον, γιατί είναι μια σταδιακή διαδικασία- ένα αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Κάτι για το οποίο εξάλλου είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Χαίρομαι διότι ο σχεδιασμός που είχαμε προδιαγράψει από τον Ιούλιο του 2019 υλοποιείται με πολύ σταθερά και αποφασιστικά βήματα», είπε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός θέλουν πλέον να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της χαμηλής εγκληματικότητας, που ταλαιπωρεί τους πολίτες κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές, όπου ανθούν οι μικροκλοπές, οι διαρρήξεις και το παρεμπόριο.

Τζεντιλόνι και Λαγκάρντ έδωσαν το σύνθημα 

Τόσο η υποστήριξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και η τοποθέτηση της «σιδηράς κυρίας» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Τζεντιλόνι ήταν ιδιαίτερα θερμός για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τη μείωση των στόχων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία στο σύνολό τους και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική γι’ αυτό», είπε στον πρωθυπουργό.

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κρίσιμη για την εφαρμογή νέων φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και για την επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο. «Η ανάπτυξη της Ελλάδας θα περάσει μέσα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το κράτος οφείλει να στέκεται αρωγός στην επιχειρηματική πρωτοβουλία χωρίς περιττά ρυθμιστικά εμπόδια, χωρίς να καταπνίγει την ιδιωτική πρωτοβουλία», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η χώρα γυρνά σελίδα» και ότι «όπου κι αν κοιτάξετε, όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΕΣΕΕ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Πτωχευτικό & κόκκινα δάνεια: Τα δύο στοιχήματα του ΥΠΟΙΚ