25η Μαρτίου: Προκαλούν οι Τούρκοι με νέα Navtex ανήμερα της Εθνικής Επετείου16 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:29 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:29 μμ


Νέα τουρκική πρόκληση ανήμερα της Εθνικής Επετείου. Με μια ακόμη άσκηση ανήμερα της 25ης Μαρτίου αυτή την φορά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου προκαλεί η γετονική Τουρκία. Όπως κάθε φορά επιχειρεί να προσδώσει νομιμότητα καθώς η άσκηση παρουσιάζεται ως διμερής άσκηση με συμμαχικά πλοία.

Νέα επιδεικτική παραβίαση

Με τρόπο που ουσιαστικά δίνει απάντηση και στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ότι με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών Άμυνας Αποστολάκη, και Ακάρ θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και θα δρομολογηθούν νέα ΜΟΕ, η Τουρκία παραβιάζει επιδεικτικά ακόμη και βασικές προβλέψεις του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ (1988) που τα μέρη δεσμεύονταν για αποφυγή ασκήσεων τις ημέρες των εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Και μάλιστα αυτό συμβαίνει την στιγμή που δηλώσεις όπως αυτές του Ταγίπ Ερντογάν για το… νόμιμο των τουρκικών παραβιάσεων του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, η σε υψηλούς τόνους απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις περί παραβίασης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη από τον Μ. Τσαβούσογλου και οι νέες υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά έχουν επιβαρύνει και πάλι το κλίμα.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:  Ρωσία: θα απαντήσουμε στην επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ για την Ουκρανία

Ποια περιοχή δεσμεύεται για άσκηση

Με την NAVTEX 0366/19 που εξέδωσαν οι Τουρκικές Αρχές δεσμεύεται μεγάλη περιοχή εντός του FIR Αθηνών και εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης SAR και έκδοσης Αναγγελιών, για «Διμερή Άσκηση που θα διεξαχθεί με τουρκικές και Νατοϊκές ναυτικές μονάδες στις 25 Μαρτίου».

Αυτή είναι μια ακόμη άσκηση στο πλαίσιο της νέας τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία, όπου με την συνδρομή άλλων νατοϊκών χωρών που οι δυνάμεις τους βρίσκονται στην περιοχή για Νατοϊκή αποστολή, πραγματοποιεί και ολιγόωρες «διμερείς ασκήσεις», σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, θέλοντας έτσι να νομιμοποιήσει τις αμφισβητήσεις της εις βάρος της Ελλάδας.

Δύο φορές το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό Ναυτικό πραγματοποίησε ασκήσεις σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις οποίες είχαν συμμετάσχει αμερικανικά πολεμικά σκάφη.

Έχει ενδιαφέρον όμως τώρα εάν και σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας θα διεξαχθεί τέτοιου είδους άσκηση στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός των τουρκικών και συμμαχικά πλοία έστω και με «εθνικό καπέλο».

Η Τουρκική NAVTEX

Πηγή: https://hellasjournal.com