38 ακτές έχασαν τη Γαλάζια Σημαία

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης έφεραν στο φως σοβαρές παραβάσεις - Η Νεφέλη Βουρδουμπά, περιβαλλοντολόγος και συντονίστρια του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», μιλά στη «Νέα Σελίδα» για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι παραλίες13 Αυγούστου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 1:47 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:39 μμ


Έπειτα από πρόσφατους αιφνιδιαστικούς ελέγχους οι αρμόδιοι της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) αποφάσισαν την άμεση ανάκληση των γαλάζιων σημαιών από μια σειρά ελληνικών ακτών, καθώς οι παραβάσεις που διαπίστωσαν ήταν τόσο σοβαρές που δεν άφηναν άλλη επιλογή.

του Αντώνη Κρητικού – [email protected]

Η «Νέα Σελίδα» επικοινώνησε με τη Νεφέλη Βουρδουμπά, συντονίστρια του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» και περιβαλλοντολόγο, προκειμένου να μας εξηγήσει το σκεπτικό αυτών των αποφάσεων.

Τα κριτήρια

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη γαλάζια σημαία είναι η ποιότητα των υδάτων σε αυτή να είναι “εξαιρετική”. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και η “καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα», λέει στη «Νέα Σελίδα» η Νεφέλη Βουρδουμπά, επισημαίνοντας ότι η ποιότητα του νερού μιας ακτής δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο. Για να δοθεί γαλάζια σημαία σε μια παραλία πρέπει να πληρούνται συνολικά 33 κριτήρια, ενώ όταν πρόκειται για μαρίνα, τότε τα κριτήρια αυξάνονται σε 38. Η γαλάζια σημαία συνεπώς αφορά μόνο σε οργανωμένες ακτές που έχουν διαχειριστή, ο οποίος θα παρέχει και θα συντηρεί τις υποδομές υγιεινής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, τις προσβάσεις για ΑμεΑ, τον ναυαγοσωστικό εξοπλισμό και θα υλοποιεί τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Πάντως, αυτό που τονίζει η κυρία Βουρδουμπά είναι ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι «δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα βράβευσης των υδάτων, αλλά για ένα πρόγραμμα που έχει στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος». Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι διπλός: αφενός η συνετή αειφορική διαχείριση του παράκτιου χώρου τόσο στη βραβευόμενη ακτή όσο και γύρω από αυτήν, αφετέρου η βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των επισκεπτών.

Φέτος οι αξιολογητές της ΕΕΠΦ, οι οποίοι έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σε συγκεκριμένες ακτές σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση κριτηρίων που αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών σε λουόμενους και επισκέπτες, στην καθαριότητα, στην ασφάλεια, στην προστασία περιβάλλοντος της ακτής και του γύρω χώρου και στην ορθή πληροφόρηση, με αποτέλεσμα 38 ελληνικές ακτές να απωλέσουν τη βράβευσή τους.

Οι συνέπειες στον τουρισμό

Η γαλάζια σημαία αναγνωρίζεται από τους επισκέπτες -Ελληνες και ξένους- ως ουσιαστικό σύμβολο ποιότητας ακριβώς λόγω της υψηλής αξιοπιστίας του προγράμματος παγκοσμίως. Στόχος της ΕΕΠΦ και της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος είναι η διατήρηση αυτής της αξιοπιστίας μέσα από τη διαφύλαξη της ποιότητας και την πλήρη συμμόρφωση των βραβευμένων ακτών με τα απαραίτητα κριτήρια.

«Με την απόσυρση των ακτών που δεν συμμορφώνονται διασφαλίζονται η αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού», υπογραμμίζει η κυρία Βουρδουμπά, ενώ σχετικά με το αν θα επηρεαστεί ο τουρισμός των περιοχών αυτών επισημαίνει: «Πιθανότατα, η απώλεια μιας γαλάζιας σημαίας θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα της ακτής. Μια σημαία όμως που κυματίζει σε μια ακατάλληλη παραλία, πέρα από τους πιθανούς κινδύνους για τους επισκέπτες, πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ πιο σοβαρό αντίκτυπο σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και θα επηρεάσει συνολικά την εικόνα των ελληνικών ακτών».

Από τη μεριά τους, πάντως, οι τοπικοί δήμοι στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή αφαίρεσης της βράβευσης υπολογίζουν ότι είναι δύσκολο να αναρτηθούν εκ νέου οι σημαίες πριν από το καλοκαίρι του 2019.

Τι σημαίνει παραλία χωρίς σημαία

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα βραβεύσεων της ΕΕΠΦ είναι εθελοντική και ανοιχτή σε όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, με την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με όλα τα κριτήρια. Ωστόσο, πολλές είναι οι ακτές της Ελλάδας που δεν μετέχουν στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα σε μια σειρά παραλιών να μην κυματίζει η χαρακτηριστική σημαία που βεβαιώνει την καταλληλότητά τους. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, μια ακτή που δεν έχει γαλάζια σημαία δεν είναι απαραιτήτως ακατάλληλη. Μπορεί να διαθέτει εξαιρετική ποιότητα υδάτων, αλλά να υστερεί στις απαραίτητες υποδομές. Εκτός αυτού, μπορεί ο υπεύθυνος διαχειριστής να μην έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα, οπότε και η ακτή του δεν αξιολογείται.

Οι ακτές που αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα

– Ακτή Διγελιώτικα, Δήμος Αιγιαλείας
– Ακτή Πούντα, Δήμος Αιγιαλείας
– Ακτή Ελαιώνας, Δήμος Αιγιαλείας
– Ακτή Νέοι Επιβάτες, Δήμος Θερμαϊκού
– Ακτή Ποταμός, Δήμος Θερμαϊκού
– Ακτή Αλυκανάς, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Αλυκές, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Αμμούδι, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Αμπουλα Τραγάκι, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Αμπουλα Ψαρού, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Αργάσι, Δήμος Ζακύνθου
– Aκτή Αρκαδιανού – Κούκλα, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Γάιδαρος, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Γέρακας, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Κρυονερίου – Πλαζ ΕΟΤ, Δήμος Ζακύνθου
– Aκτή Καλαμάκι 1, Δήμος Ζακύνθου
– Aκτή Καλαμάκι 2 – Λούρος, Δήμος Ζακύνθου
– Aκτή Κατραγάκι – Eleon Grand Resort, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Λαγανάς – Zante, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Λίμνη Κεριού, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Μπούκα, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Τσιλιβή, Δήμος Ζακύνθου
– Ακτή Αγιος Γεώργιος, Δήμος Θήρας
– Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας
– Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας
– Ακτή Περίβολος, Δήμος Θήρας
– Ακτή Περίσσα, Δήμος Θήρας
– Ακτή Αβυθος, Δήμος Κεφαλονιάς
– Ακτή Αμμες, Δήμος Κεφαλονιάς
– Ακτή Αντίσαμος, Δήμος Κεφαλονιάς
– Ακτή Λουρδάς, Δήμος Κεφαλονιάς
– Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς
– Ακτή Πλατύς Γιαλός, Δήμος Κεφαλονιάς
– Ακτή Σκάλα, Δήμος Κεφαλονιάς
– Ακτή Χιόνα, Δήμος Αγίου Νικολάου
– Ακτή Λιβρίχιο, Δήμος Λοκρών
– Ακτή Σουβάλα, Δήμος Λοκρών

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 62 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 12/8