Ακροδεξιοί στη μαθητική παρέλαση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης -Σφοδρές αντιδράσεις31 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:28 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:31 μμ


Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ζήτησε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, αναφορικά με τη συμμετοχή ένστολων ακροδεξιών στην παρέλαση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για την 28η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η κ.Γιαννακάκη, με επιστολή της, ζητεί από την κ. Δημητρίου να ερευνήσει καταγγελίες στα ΜΜΕ σχετικά με τη συμμετοχή στην παρέλαση της ομάδας με την ονομασία «Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. – Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας», παραθέτοντας το σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση χθες, Τρίτη, και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι: «Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, με τη σύμφωνη γνώμη και την παρουσία της δημοτικής αρχής, τάγματα εφόδου με «το μανδύα των εθελοντών βατραχανθρώπων», με στρατιωτικό ρυθμό και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, συμμετείχαν στη μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν μαθητές και γονείς στην κοινότητα του Ελληνικού, του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Σε μια εθνική εορτή που σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός το 1940 απάντησε με βροντερό ΟΧΙ στον φασισμό και τους ναζί, οι απόγονοι των ναζιστών και χιτών δεν έχουν καμία θέση στη γειτονιά μας!

Σε μια γειτονιά που φιλοξένησε πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία δε χωράνε φασιστικά μορφώματα με ρητορική μίσους.

Το Έπος του ‘40 μας δείχνει το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και την Ειρήνη των λαών. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη συμμετοχή των ακροδεξιών και καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση και να καταδικάσει, έστω και εκ των υστέρων, την κινητοποίηση αυτή. Καλούμε τους πολίτες της Νότιας Αθήνας να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ σε ναζιστικά μορφώματα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται».

Αντιδράσεις

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη Δημοτική Συνεργασία αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η δημοτική αρχή στην επέτειο της σύγκρουσης του ελληνικού λαού με τον φασιστικό άξονα προτίμησε να αλιεύσει στα θολά νερά του εθνικιστικού χώρου. Ούτε μια αναφορά στην ηρωική ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, από τους διοργανωτές».

Αντιθέτως «’βατράχια’ με στολές παραλλαγής επικεφαλής και των δύο παρελάσεων παρέλασαν με συνθήματα για τη Μακεδονία», σημειώνει η αντιπολιτευόμενη στον Δήμο παράταξη.

Παράλληλα, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στα Νότια καταγγέλλει το δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης και κάνει λόγο για «συμμετοχή παραστρατιωτικών ομάδων στην μαθητική παρέλαση».

Όπως σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ «σε μια περίοδο που η δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία αντιτάσσεται στο ρατσιστικό δηλητήριο και τις επιθέσεις μίσους των φασιστών και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ο Γιάννης Κωνσταντάτος παίρνει θέση υπέρ τους, δίνοντας βήμα σε ομάδα που έκανε κατάληψη στο Βοτανικό ενάντια στην ανέγερση Τεμένους και ήταν υπεύθυνο για την περιφρούρηση των εθνικιστικών συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία».

Σήμερα, στις 18.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην πλατεία Αγίας Τριάδας στην Αργυρούπολη από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ελληνικού – Αργυρούπολης – Γλυφάδας και οι Οργανώσεις Ελληνικού – Αργυρούπολης – Γλυφάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να καταγγείλουν «την παρουσία φασιστικού συνονθυλεύματος ενστόλων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου».

Την ίδια ώρα ένας εκ των αντιδημάρχων της πόλης, ο Βασίλης Κρητικός, ευχαρίστησε δημόσια την ομάδα Ο.Δ.Ε.Υ.Ω.:

Ευχαριστούμε τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων και την ομάδα Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. που τίμησαν με την παρουσία τους, την…

Geplaatst door Basilis Kritikos op Zondag 28 oktober 2018

Ποιοι είναι

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και όπως προκύπτει από την παρουσία του ίδιου του ηγετικού στελέχους, του αποκαλούμενου «στρατηγού» Ιωάννη Ιωαννίδη, πρόκειται για την ίδια ομάδα που ως «Κίνημα Ελλήνων Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών» είχαν καταλάβει την παλιά Ναυτική Βάση στον Βοτανικό για να μη γίνει τέμενος, ισχυριζόμενοι ότι θα χρησιμοποιήσουν τον χώρο ως «Στέγη Ελλήνων Αστέγων».

Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, και όπως είχαν καταγράψει τότε τα σχετικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η περιβόητη «ρατσιστική κατάληψη» δεν φιλοξενούσε άστεγους, αλλά ένστολους παραστρατιωτικούς, που πραγματοποιούσαν περιπολίες με μεγάλους σκύλους και ασύρματους.

Στην πράξη δεν ήταν παρά ένα όχημα εθνικιστικών ακροδεξιών κύκλων, που είχε την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής και της ναζιστικής ΛΕΠΕΝ του πρώην χρυσαυγίτη Χρήστου Ρήγα.

Όπως, αναφέρει καταγγελία που δημοσίευει το Tvxs, στο ρεπορτάζ το οποίο διαβίβασε στις δικαστικές αρχές η κ.Γιαννακάκη:

«Η ομάδα αυτή δεν είναι μια ακόμη ένωση εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων, μολονότι πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον διαχρονικό ρόλο αυτών των ενώσεων. Το VICE είχε ασχοληθεί με την ομάδα στο παρελθόν, όταν είχε προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό, όπου επρόκειτο να ανεγερθεί τέμενος.

Στο ρεπορτάζ ακούγεται ο επικεφαλής της ομάδας να αποκαλεί μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο συλλήβδην «λαθροπιθήκια», να απειλεί κάθε εξωτερικό και «εσωτερικό εχθρό» (ανάμεσά τους και την κυβέρνηση) και να κυκλοφορεί στον περιφραγμένο χώρο με γερμανικούς ποιμενικούς και φρουρά ένστολων παραστρατιωτικών. Στο ίδιο ρεπορτάζ , παρακολουθούμε μία από τις στρατιωτικού τύπου ασκήσεις που πραγματοποίησε η ομάδα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στου Παπάγου (δηλαδή δίπλα στο Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

Ντυμένοι με στρατιωτικές παραλλαγές, κραδαίνοντας ομοιώματα όπλων και υπό τις οδηγίες του επικεφαλής της ομάδας, τους βλέπουμε να επεμβαίνουν στο κτίριο που δέχεται επίθεση από μουσουλμάνους τρομοκράτες, όπως λέει το σενάριο της άσκησης που εκτελούν.

Όλα αυτά κάτω από τη μύτη των αρχών, σ’ ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας και φυσικά χωρίς κανείς εισαγγελέας να ασχοληθεί με την καραμπινάτη αντιποίηση αρχής· εκτός κι αν η εξουδετέρωση τρομοκρατών είναι υπόθεση ιδιωτών και δεν το ξέραμε».

Με πληροφορίες από tvxs.gr, ΑΜΠΕ