Αντικαπνιστικός νόμος: Έρχονται υψηλά πρόστιμα – Αντίθετοι οι αστυνομικοί να γίνουν ελεγκτές (video)5 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:05 μμ


Στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στον απόλυτο βαθμό και γι αυτό τον λόγο έρχονται υψηλά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Ωστόσο αντίθετοι εμφανίζονται οι αστυνομικοί στο να αναλάβουν τον ρόλο του ελεγκτή που θα επιβάλει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Στην κάμερα του Open μίλησε μέλος τη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και εμφανίστηκε αρνητικός στο να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτή στον αντικαπνιστικό νόμο. Μάλιστα, κάνει λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το λεγόμενο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο καταργείται η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και καζίνο.

Παράλληλα επεκτείνεται η απαγόρευση του καπνίσματος και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Για κάθε παράβαση προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες (από 50 ευρώ που ισχύει) και 500 ευρώ τους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Παράλληλα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για κάπνισμα σε Ι.Χ με ανήλικα. Για τη συγκεκριμένη παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ είτε ο παραβάτης είναι οδηγός, είτε συνοδηγός είτε επιβάτης και στις 3.000 ευρώ αν πρόκειται για αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 1 μήνα στον οδηγό ανεξαρτήτως εάν ο παραβάτης είναι ο ίδιος.

Πέραν των απαγορεύσεων που ισχύουν ήδη, επιβάλλεται πλέον πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξής χώρους:

  • σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους, πλην των χώρων παρασκευής προϊόντων καπνού
  • σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης
  • στους παντός είδους χώρους αναμονής
  • στα αεροδρόμια, εκτός ειδικών χώρων που θα οριστούν
  • στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων
  • στα παντός είδους κυλικεία
  • στα παντός είδους ΜΜΜ συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των αγοραίων

Δείτε το σχετικό βίντεο

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Καιρός: Συννεφιές και τοπικές βροχές αναμένονται την Κυριακή