Αντικαπνιστικός νόμος: Οι καταγγελίες, τα πρόστιμα και οι αντιδράσεις (video)19 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:34 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:09 μμ


Πρώτη μέρα λειτουργίας ήταν η σημερινή για την τηλεφωνική γραμμή 1142 ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

«Έχουμε δεχτεί αρκετές κλήσεις σήμερα πρώτη μέρα λειτουργίας», δηλώνει στον Alpha τηλεφωνήτρια του 1142.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το πρόστιμο για τους παραβάτες φτάνει έως τις 10.000 ευρώ.

Πώς όμως αντιδρούν οι πολίτες στην απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους;

«Και χίλια ευρώ να είναι, εγώ δεν θα τους δώσω μία δραχμή. Θα σεβαστώ τους νόμους και δεν πληρώσω ούτε μία δραχμή», ανέφερε στον Alpha καπνιστής.

«Θα καπνίζω έξω. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται στη Βόρεια Ευρώπη πάνω από 10 χρόνια. Γιατί όχι στην Ελλάδα;», δήλωσε άλλος καπνιστής.

Αρκετοί είναι πάντως οι καταστηματάρχες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν χάσει πελάτες λόγω της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

«Μπαίνουν πολλοί μέσα, τους αρέσει ο χώρος και θέλουν να καπνίσουν. Όταν τους λέμε μην καπνίζετε μέσα, φεύγουν. Χάνουμε πελάτες», δηλώνει ιδιοκτήτης καφετέριας.

Πόσοι είναι καπνιστές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος, το 27,5% των Ελλήνων είναι καπνιστές, το 94,6% είναι παθητικοί καπνιστές, 20.000 είναι οι θάνατοι ετησίως που οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ το κάπνισμα προκαλεί 700.000 ημέρες νοσηλείας με το κόστος να φτάνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Μητσοτάκης για κάπνισμα: Οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η κοινωνία ανέχτηκε

Ενεργή η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης 1142 για την υποστήριξη σε καπνιστές και μη