Αποκλειστικό: Νέα ιατροδικαστική έκθεση για τον Ζακ

Τι αναγράφεται στο έγγραφο που θα κατατεθεί την Τρίτη και τι αναφέρει ο Σωκράτης Τσαντίρης στη «Νέα Σελίδα» για τις συνθήκες και τις αιτίες που οδήγησαν στο οξύ καρδιακό επεισόδιο25 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:10 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:27 μμ


Νέα στοιχεία γύρω από τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Νέα Σελίδα», καθώς στη νέα ιατροδικαστική εξέταση του πραγματογνώμονα που όρισε η οικογένεια περιγράφονται αναλυτικά τα χτυπήματα που οδήγησαν στον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Την Τρίτη 27/11, λοιπόν, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας και ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης θα καταθέσει τη δεύτερη έκθεση, που θα δείχνει τη σοβαρότητα των κακώσεων, τον μηχανισμό πρόκλησής τους, το τραυματικό τους αποτέλεσμα αλλά και τον μηχανισμό που πυροδότησε το οξύ καρδιακό επεισόδιο του Ζακ Κωστόπουλου.

Οπως σημειώνει ο ίδιος στη «Νέα Σελίδα», το τραγικό γεγονός οφείλεται ξεκάθαρα σε καρδιακό επεισόδιο-οργανικό στρες που προκλήθηκε από τα θανατηφόρα τραύματα.

Παράλληλα, αναφέρεται σε βιβλιογραφία, από την οποία προκύπτει ότι τραυματισμοί ποικίλης έκτασης, εντόπισης και βαρύτητας είναι δυνατόν να προκαλέσουν αιφνιδίως οξύ καρδιακό επεισόδιο, ανεξάρτητα από την έκταση της κάκωσης αυτής καθαυτής, ενώ θα τονίζει τη βαρύτητα των κακώσεων κεφαλής που είχε υποστεί ο Ζακ Κωστόπουλος.

«Τα θλαστικά τραύματα της κεφάλης περιγράφονται στο εδάφιο-νεκροψία ως απλές θλαστικές κακώσεις, είχαν όμως τέτοια ένταση που αποτέλεσαν την αιτία ανάπτυξης έντονης συμφόρησης του εγκεφάλου και εξαγγείωσης. Αν δεν είχε επέλθει αυτή η διέγερση του οργανισμού που οδήγησε σε οξύ καρδιακό επεισόδιο, είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις των τραυματικών αυτών ευρημάτων θα ήταν σοβαρότερες», επισημαίνει ο Σωκράτης Τσαντίρης.

Τονίζει δε ότι «στην ιατρική βιβλιογραφία είναι γνωστό ότι η έντονη διέγερση του οργανισμού εκδηλώνεται ως οργανικό στρες που, όταν έχει τέτοια ένταση, μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή. Οι ‘κρίσεις πανικού’ αφορούν σε ψυχιατρική διαταραχή, ενώ το οργανικό στρες είναι κατάσταση στην οποία ολόκληρος ο οργανισμός βρίσκεται σε στρες. Επίσης, δεν διαπιστώθηκε καμία προϋπάρχουσα καρδιακή παθολογία του Ζακ».

Θα αλλάξει την πορεία

Την ώρα που τρέχουν ραγδαία οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση μετά τις καθαρές τοξικολογικές εξετάσεις του Ζακ Κωστόπουλου, η Άννυ Παπαρούσου, συνήγορος της οικογένειας του θύματος, εκτιμά ότι μετά και τη δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση αναμένεται να αλλάξει άρδην η πορεία της υπόθεσης. Όπως τονίζει η ίδια, «η έρευνα συνεχίζεται σαν να είναι ακόμα κατηγορούμενος ο νεκρός. Συνεχίζεται μια προανάκριση για ένα αδίκημα που αφορά στον Ζακ, και άλλες φορές το αποκαλούν απόπειρα ληστείας και άλλες απόπειρα κλοπής. Είναι παράδοξο να συνεχίζεται η ποινική διερεύνηση πράξεων ενός νεκρού προσώπου, με δεδομένο αφενός ότι η ποινική δίωξη παύει με τον θάνατο και αφετέρου ότι η υπόνοια τέλεσης αυτών των αδικημάτων εξαλείφθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες».

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι συνθήκες πια είναι εντελώς περιοριστικές και συγκεκριμένες για το τι πρέπει να γίνει. Το αν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης θα κατηγορηθούν τελικά για ανθρωποκτονία θα εξαρτηθεί από το αν ο εισαγγελέας θα μεταβάλει την κατηγορία από το αδίκημα 311 του Ποινικού Κώδικα για σωματική βλάβη που οδήγησε σε ανθρωποκτονία.

Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια προχωράει με μηνύσεις στους εννέα αστυνομικούς, ενώ, σύμφωνα με την κυρία Παπαρούσου, ελέγχεται και ο ρόλος του διασώστη του ΕΚΑΒ.

«Προσπάθεια αποδόμησης»

Ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη, Χάρης Αναγνωστόπουλος, αρχικά μίλησε για απουσία ελέγχου όλων των ουσιών, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η αναφερόμενη στρεσογόνος κατάσταση προϋπήρχε του χρόνου επεισοδίου, σύμφωνα με τις περιγραφές πολλών μαρτύρων αλλά και ειδικώς μιας μάρτυρος οικείας του θύματος, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ζακ λίγο πριν από το περιστατικό».

Σύμφωνα όμως με την κυρία Παπαρούσου, στην έκθεση του κ. Αναγνωστόπουλου παρερμηνεύεται τεχνηέντως ο όρος του στρες:

«Ο δικηγόρος προσπαθεί ανεπιτυχώς σε αυτή τη φάση να αποδομήσει την έκθεση. Το ζήτημα της ληστείας καταρρίφθηκε ακόμα και με την κατάθεση αστυνομικού που ήταν παρών, έκανε αυτοψία στον χώρο και δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ούτε συρτάρια ανοιγμένα ούτε πειραγμένη ταμειακή μηχανή. Βεβαίως, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι έβαζε με τις χούφτες χρυσαφικά στις τσέπες του, διότι στις τσέπες του δεν βρέθηκε τίποτα».

Στην ερώτηση γιατί ο Ζακ δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μη νηφαλιότητας μέσα στο κοσμηματοπωλείο, μας απάντησε:

«Κι εμείς θα θέλαμε να το μάθουμε. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε, διότι η αστυνομία δεν ζήτησε να δοθεί το οπτικό υλικό από τις αρκετές κάμερες των παρακειμένων κτιριών – καταστημάτων και δημόσιων οργανισμών. Υπάρχει ένα περιστατικό στον »Βενέτη», όπου φαίνεται κάποιος να φέρνει στον Ζακ νερό και να γίνεται μια συζήτηση με άλλους δύο. Θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες από αυτό, γιατί αυτοί οι δύο άνθρωποι εμφανίζονται μετά και στο περιστατικό του ξυλοδαρμού. Φαίνονται τα πρόσωπά τους στο βίντεο. Δεν αναζητήθηκαν όμως αυτοί οι δύο κρίσιμοι μάρτυρες από την αστυνομία για να μάθουμε τι συνέβη προηγουμένως, πώς βρέθηκε στη συνέχεια ο Ζακ από τον »Βενέτη» στο κοσμηματοπωλείο.

Κάποιοι ιδιοκτήτες λένε ότι δεν έχουν κάμερα στο κατάστημά τους, άλλοι δηλώνουν ότι η κάμερα δεν »βλέπει» προς το σημείο του κοσμηματοπωλείου, ένας άλλος ότι η δική του δεν λειτουργεί. Κάποιος δήλωσε ότι έλεγξαν οι αστυνομικοί τα πλάνα από τη δική του και αποφάσισαν ότι δεν έχουν σχέση με το περιστατικό. Αυτά τα τελευταία, συγκεκριμένα πλάνα χάθηκαν πια, γιατί έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα σβήνονται. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που κατέγραφαν με το κινητό τους, οι οποίοι επίσης δεν έχουν βρεθεί. Θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μια »εμφάνιση» αυτού του οπτικού υλικού, αλλά θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία των κατόχων του, γιατί στην ουσία η αστυνομία αδιαφόρησε και δεν έκανε αυτό που κάνει σε άλλες δικογραφίες».

Σύμφωνα με την κυρία Παπαρούσου, ασάφειες υπάρχουν και στις καταθέσεις του κοσμηματοπώλη.

Αρχικά έκανε λόγο για ληστή, ύστερα ισχυρίστηκε ότι παρασύρθηκε από τον μεσίτη και τελικά είπε ότι δεν γνωρίζει τον μεσίτη. Μετά τη δημοσιοποίηση των τοξικολογικών εξετάσεων και της έκθεσης του ιατροδικαστή, επικαλέστηκε για πρώτη φορά τον «βρασμό ψυχής».

«Πρόκειται για όψιμο επιχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχουμε να κάνουμε με ανθρωποκτονία», συμπληρώνει η κυρία Παπαρούσου.


Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 77 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 25/11/2018

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»Ζακ Κωστόπουλος: Έρχεται ΕΔΕ και για το ΕΚΑΒ