Αστυπάλαια, η «Πεταλούδα του Αιγαίου» (photos)2 Ιουνίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:41 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:41 μμ


Οι περισσότεροι την ερωτεύονται με την πρώτη ματιά θαυμάζοντας τα άγονα, άγρια βράχια. Μερικοί μένουν για πάντα δέσμιοι των κρυστάλλινων νερών της, καθώς βουτάνε από παραλία σε παραλία. Στην άκρη του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, και όχι στις Κυκλάδες -όπως πολλοί θα νόμιζαν- υπάρχει ένα νησί πλούσιο σε εικόνες και αισθήσεις.

Η Χώρα

Έχει κάστρο, υπέροχη θέα στο Αιγαίο, «ξετροχάρηδες» ανεμόμυλους και κατάλευκα ασβεστωμένα σπίτια που σχηματίζουν ένα αξιοθαύμαστο οικιστικό σύνολο το οποίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό. Η Χώρα ή «Αστροπαλιά» είναι αυτή που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση και προσφέρει τις περισσότερες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση στο νησί. Θυμίζει μάλιστα τις Κυκλάδες.

Το πέτρινο κάστρο στο λόφο
Στην κορυφή του λόφου, δεμένο με σκούρα ντόπια πέτρα δεσπόζει ένα αξιοθέατο ξεχωριστό: το ονομαστό κάστρο της Αστυπάλαιας. Χτίστηκε από την οικογένεια Κουιρίνι τον 13ο αι. και ανήκει στον τύπο οχυρωμένου οικισμού. Λόγος ύπαρξής του; Η προστασία από τους πειρατές που δρούσαν για αιώνες στο Αιγαίο. Καθώς πλήθαιναν όμως οι κάτοικοι, τα σπίτια άρχισαν να «ξεχειλίζουν» στην πλαγιά, φθάνοντας σήμερα μέχρι τις παρυφές του λόφου στο λιμάνι του Πέρα Γιαλού.

Παραλίες: πανώριες, αγνές, σαγηνευτικές
Οι παραλίες της Αστυπάλαιας μπορεί να μην έχουν κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, ωστόσο προσφέρουν κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, ηρεμία και χαλάρωση. Κατά γενική ομολογία, η πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι τα Καμινάκια, αλλά δεν υπολείπονται οι Βάτσες, το Λιβάδι, το Στενό ή η Ψιλή Άμμος.

Η Παναγία στη σκιά του κάστρου
Ιδρύθηκε το 1762 από τον όσιο Άνθιμο και είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αστυπάλαιας. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες εκκλησίες του Αιγαίου. Κατάλευκη, με εντυπωσιακό καμπαναριό και ασημένιο τρούλο, η Παναγιά η Πορταΐτισσα βρίσκεται κάτω από το Κάστρο.