Αναβλήθηκε και η νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

3

Αναβλήθηκε εκ νέου η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Και ενώ ο επενδυτής, η Hellinikon Global, που έχει υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο από τον Νοέμβριο του 2014, έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται «καθαρή λύση» στο ζήτημα, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη της έκτασης, θα χρειαστεί τώρα να περιμένει εκ νέου προκειμένου να διαπιστώσει τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η αναβολή επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση, καθώς ενδείξεις παρέπεμπαν σε σχηματισμό πλειοψηφίας μεταξύ των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Μία απόφαση η οποία εφόσον ληφθεί, απειλεί με «ξαφνικό θάνατο» μια από πλέον εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως η συγκεκριμένη επένδυση σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τμήματος των 910 εκατομμυρίων.

Η νέα αναβολή διαιωνίζει ένα πρόβλημα που ανέκυψε το καλοκαίρι του 2016, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ανήγειραν θέμα αρχαιολογίας. Ακόμα και εάν δεν ξανά συνεδριάσει το ΚΑΣ για το θέμα,οι κίνδυνοι για την επένδυση είναι μεγάλοι και η «καθαρή λύση» απομακρύνεται χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ  θεωρείται απίθανο το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα ελέγξει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα νομιμοποιεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για να το εγκρίνει, όπως αναφέρουν πηγές στην «Καθημερινή».

Η άποψη των αρχαιολόγων πάντως δεν είναι το μόνο ζήτημα που αφορά το χώρο του παλαιού αεροδρομίου καθώς στις 9:30 είναι προγραμματισμένη να γίνει η συζήτηση της ένστασης επί του δασικού θέματος μετά την απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια μικρή αλλά καίρια έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου (η προστασία αφορά επιφάνεια 37 στρεμμάτων).