Εγγραφές πρωτοετών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους επιτυχόντες18 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:20 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:20 πμ
Βάσεις 2018, πανελλήνιες


Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για τις φετινές εγγραφές των πρωτοετών στα Τμήματα και τις Σχολές.

Οι εγγραφές φοιτητών εδώ και λίγα χρόνια γίνονται ηλεκτρονικά συνεπώς, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να παρουσιαστούν στα πανεπιστήμια όπου πέτυχαν. Το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί πέρυσι ήταν από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη των εγγραφών έχει καθυστερήσει φέτος λόγω της αναμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη (δημιουργία νέων τμημάτων, συγχωνεύσεις), ενώ όπως και πέρυσι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, η οποία βρίσκεται προς το παρόν εκτός λειτουργίας.

Όλοι οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων θα κληθούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση eregister.it.minedu.gov.gr (παραμένει κλειστή σήμερα).

Για να εισαχθούν στην πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισάγουν τον 8ψήψιο κωδικό εξετάσεων υποψηφίου και τον κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μηχανογραφικού δελτίου.

Εξαιρούνται όσοι με τις Βάσεις 2019 «πέρασαν» στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Πυροσβεστικές Ακαδημίες και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης και Ρόδου.

Οι εν λόγω σχολές θα ανακοινώσουν δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Ειδικές κατηγορίες

foitites

Από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι τη Δευτέρα 30 θα μπορούν οι επιτυχόντες στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την ειδική κατηγορία Αλλοδαπών – Αλλογενών αποφοίτων λυκείων εκτός ΕΕ και αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών – μελών της Ε.Ε. να εγγράφονται στις στις γραμματείες των Σχολών / Τμημάτων και όχι ηλεκτρονικά, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση.

Βάσεις 2019: Σενάρια για «λουκέτα» σε σχολές – Τι εξετάζει το υπουργείο Παιδείας

Αφού ανακοινώθηκαν οι Βάσεις 2019, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κερμαέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν λουκέτα σε Σχολές που δεν θα καταφέρουν να έχουν ικανοποιητικό αριθμό εισακτέων ως αποτέλεσμα της επαναφοράς της «βάσης του δέκα».

«Αν σε μια Σχολή κάποιος μπαίνει αποκλειστικά με 2 ή 3, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για τέτοιες σχολές», δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός, όταν ρωτήθηκε εάν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσανατολίζεται στην αναστολή Τμημάτων που ενδεχομένως να αποψιλωθούν (ειδικά τα περιφερειακά τμήματα) από την επαναφορά της κατώτατης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ.

«Πιστεύω πως δεν θα φτάσουμε εκεί» έσπευσε να προσθέσει, εκτιμώντας ότι η «βάση του 10» θα οδηγήσει «στην αναβάθμιση του επιπέδου των φοιτητών και της παρεχόμενης εκπαίδευσης». Όπως έχει προαναγγελθεί, η πρόταση αυτή θα συζητηθεί με τις πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων μαζί με τη δυνατότητα να καθορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα ακόμα και βάση υψηλότερη της κατώτατης.

Ράβε – ξήλωνε 

Μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Παιδείας, πρυτανικών αρχών και πανεπιστημιακής κοινότητας για τη διαμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού τοπίου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις προθέσεις της νέας ηγεσίας είναι να επανεξεταστεί ο ακαδημαϊκός χάρτης και να επέλθουν νέες αλλαγές για «την πλέον κατάλληλη αναδιάταξή του». Νέος γύρος συζητήσεων, νέος γύρος διαβουλεύσεων με θύματα πάντοτε τους υποψηφίους και τους φοιτητές που δεν θα γνωρίζουν αν η Σχολή που εισήχθησαν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια…

Αλλαγές εξετάζονται επίσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου και τη διδασκαλία των έξι ωρών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ επανέρχεται ο εξεταστικός μαραθώνιος στο Λύκειο, όπου τα παιδιά για να προαχθούν από τη μια τάξη στην άλλη θα δίνουν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, με τον βαθμό του απολυτηρίου να προκύπτει και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή» 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Βάσεις 2019: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή τμήματα