Εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων το Oruc Reis31 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 12:08 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:51 μμ


Λήξη συναγερμού καθώς απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν για να κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει γίνει η παραβίαση.

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε βγάλει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Ίμια – 24 χρόνια: Συγκλονιστικές εικόνες που δεν είδαμε ποτέ στην Ελλάδα (video)

Η «μαύρη επέτειος» των Ιμίων 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «βόλτα» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους γίνεται ανήμερα της μαύρης νύχτας της κρίσης των Ιμίων, που έλαβε χώρα στις 31 Γενάρη του 1996.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Συναγερμός στο Αιγαίο: Μπήκε σε ελληνικά ύδατα τουρκικό ερευνητικό σκάφος (video)