Eλένη Τοπαλούδη – Βιασμός: Το μήνυμα του πατέρα για τη νέα τροπολογία (video)6 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:48 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:54 μμ


Δολοφονία Τοπαλούδη:Οι έρευνες επικεντρώνονται επίσης στο βίντεο με το οποίο φέρεται ότι την απειλούσαν. Ενώ η υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη οι νέοι Ποινικοί κώδικες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή δημιούργησαν ποικίλες αντιδράσεις σχετικά με την τροπολογία του που αφορά τον βιασμό. Ο Γιάννης Τοπαλούδης σχολίασε την τροπολογία αυτή στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Οι αρχές ξέρουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις αρρωστημένες αναρτήσεις

Yπενθυμίζεται ότι η  δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει εντοπίσει τα άτομα που έκαναν τις αρρωστημένες αναρτήσεις μετά την γνωστοποίηση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

«Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βιασμό»

«Αν κάποιος από αυτούς που θα ψηφίσουν αυτά τα νομοσχέδια είχε το παιδί του, τα απεύχομαι αυτά τα πράγματα, αλλά αν είχε το παιδί του στη δική μας θέση, τη θέση της Ελενίτσας, ενός κοριτσιού που έχει υποστεί βιασμό, τι θα ψήφιζε άραγε;» είπε ο πατέρας της αδικοχαμένης Ελένης σχολιάζοντας τις αλλαγές στην τροπολογία με τον βιασμό.

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και την κοινωνία και τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βιασμό».  Όπως εξήγησε ο Γιάννης Τοπαλούδη θεωρεί ότι αυτό το νομοσχέδιο θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Aξίζει να υπογραμμιστεί ότι κατά του νομοσχεδίου τάσσονται και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι επισημαίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρινίζεται (πλέον του ότι οι ποινές είναι  εκτιτέες) ότι τιμωρούνται ως κακουργήματα, με ποινή κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη, οι περιπτώσεις που

α) Ασκείται σωματική βία κατά του θύματος (άρθρο 336 παρ. 1). Ως σωματική βία θεωρείται και η περιαγωγή του θύματος σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα,

β) Ασκείται ψυχολογική βία κατά του θύματος, μέσω της έκφρασης απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα (άρθρο 336 παρ. 1).

Ακόμη, όταν στο θύμα ασκείται ψυχολογική βία χαμηλότερης έντασης, όταν δηλαδή απειλείται με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη και εξαναγκάζεται έτσι σε γενετήσια πράξη με τον δράστη, τότε επιβάλλεται ποινή από 3 έως 5 έτη.

Σήμερα, η απειλή οποιασδήποτε παράνομης πράξης δεν περιγράφεται στο έγκλημα ως το αποκλειστικό στοιχείο που πρέπει να αναζητείται για την επιβολή τιμωρίας στο δράστη.

Τι δείχνει η νομολογία

Έτσι, η νομολογία περιπτωσιολογικά αναζητούσε όχι οποιαδήποτε απειλή, αλλά επιπρόσθετα το στοιχείο του να είναι «άμεση» και «σπουδαία», καθώς και το στοιχείο του να στρέφεται κατά «ουσιώδους δικαιώματος» του δράστη, περιορίζοντας έτσι το πεδίο με εφαρμογής του εγκλήματος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα δεν απαιτείται η αναζήτηση τόσων αξιολογικών και δυσαπόδεικτων στοιχείων, αλλά αρκεί μόνη η απειλή παράνομης πράξης για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος.

Παράλληλα, τιμωρείται ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, η περίπτωση που το θύμα «παγώνει», όταν αντιμετωπίζει το δράστη του εγκλήματος, εξαιτίας παροδικής εξ αυτού του λόγου ανικανότητάς του να αντισταθεί (άρθρο 338 παρ. 1).

Επίσης, τιμωρείται με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή η περίπτωση εκείνη που κάποιος υποχρεώνεται σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, δηλαδή σε κάθε εργασιακό χώρο (άρθρο 343 περ. α). Σήμερα η περίπτωση αυτή τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη και δεν αφορά παρά τις περιπτώσεις εξαναγκασμού από δημόσιο υπάλληλο προσώπου που εξαρτάται από αυτόν υπηρεσιακά.

Για όλες τις επίμαχες πράξεις προβλέπεται ότι αν έχουν τελεστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα ή κατά θύματος που δεν μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του επιβάλλεται βαρύτερη ποινή (άρθρο 79 παρ. 5).

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Δολοφονία Γραικού: Η χήρα του επιχειρηματία «σπάει» τη σιωπή της (video)