Έτοιμο τον Μάρτιο το Τζαμί στον Βοτανικό14 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:24 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:24 πμ


Η λειτουργία του ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό, αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι, μετά από απανωτές καθυστερήσεις.

Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η εργολαβία που απομένει για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στην έκταση των 17 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για την ανέγερση του τζαμιού.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης και ο Δημήτρης Κούτρας που πρόσφατα απέκτησε το 20% της εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Κόκκαλη. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν λειτουργεί κρατικό τζαμί, παρά το γεγονός πως υπάρχουν 5 νόμιμα ιδιωτικά τζαμιά στην Αθήνα, με άδεια του υπουργείου Παιδείας.

Η επιλογή ιμάμη

Το πιο κρίσιμο ζήτημα από όλα σύμφωνα με το economistas.gr, είναι η επιλογή ιμάμη. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση τονίζουν πως η επιλογή ιμάμη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στους μουσουλμάνους της Αθήνας. Εξίσου κρίσιμο είναι ο ιμάμης να είναι Έλληνας πολίτης και να μην έχει σχέση με τη Θράκη.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει διάλογο με τις μουσουλμανικές κοινότητες για το θέμα αυτό. Ο ιμάμης, ο οποίος θα αμείβεται από το Δημόσιο, θα διοριστεί από τον υπουργό Παιδείας, μετά από εισήγηση του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του τεμένους, το οποίο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:  Μόρια: Εξιχνιάστηκε η άγρια δολοφονία πρόσφυγα