«Γαλάζια Πατρίδα»: «Όργιο» παραβιάσεων στο Αιγαίο από τα τουρκικά μαχητικά27 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:25 πμ


Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Γαλάζια Πατρίδα» με 102 πλοία στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η άσκηση είναι η μεγαλύτερη που έχουν κάνει ποτέ οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Από σήμερα μέχρι και τις 8 Μαρτίου που θα διαρκέσει η άσκηση, θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά, ενώ θα συμμετέχουν 102 πολεμικά πλοία όλων των ειδών, 20 μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οι πύραυλοι Cirit και Umtas, που είναι τούρκικης προελεύσεως.

«Όργιο» παραβιάσεων στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι την πρώτη ημέρα της άσκησης προχώρησαν σε «όργια» στον εθνικό εναέριο χώρο καθώς προχώρησαν σε 38 παραβιάσεις πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και πέντε εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά εννέα τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς και τρία CN-235) προέβησαν επίσης σε έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο εκ των τουρκικών μαχητικών ήταν οπλισμένα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Και ο Χουλουσί Ακάρ στην άσκηση

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί αυτοπροσώπως ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από τουρκική φρεγάτα. Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε να προκαλεί δηλώνοντας τη Δευτέρα , «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας», αναφερόμενος στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. «Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Γαλάζια Πατρίδα: Τουρκική «πρόβα πολέμου» και στο Αιγαίο με 102 πλοία (video)

Γαλάζια Πατρίδα: Προκλήσεις στο Αιγαίο – Ξεκίνησε η τουρκική «πρόβα πολέμου»