Γιατί το «βαθύ λαρύγγι» των Panama Papers ζητάει προστασία στην Ελλάδα22 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:33 μμ


H Μαρία Εφίμοβα, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και η βασικότερη πηγή της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια στην έρευνά της για τα Panama Papers και μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, παραδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Συντάγματος, φοβούμενη για την ζωή της.

Τι ήταν αυτό που την οδήγησε στην Ελλάδα;

Η τύχη της πλέον βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών αρχών. «Το ένταλμα σύλληψης εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα στηρίζεται σε δύο αστείες κατηγορίες των αρχών της Μάλτας. Ότι χρησιμοποίησε παράτυπα κάποια εισιτήρια για την οικογένεια της και επίσης ότι δυσφήμισε κάποιους Μαλτέζους αστυνομικούς. Μια πιθανή έκδοση της στην Μάλτα θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή της», δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη που εξετάζει την υπόθεση μετά την παράδοση της στην αστυνομία, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της την δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, στην οποία η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Μ. Εφίμοβα είχε δώσει αποκαλυπτικές πληροφορίες για οικονομικά σκάνδαλα», προσθέτει.

Η Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στη διαβόητη τράπεζα Pilatus Bank. Είχε αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Ζόζεφ Μουσκάτ.

Σύμφωνα τις αποκαλύψεις της Εφίμοβα, η Egrant διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Λίγες μέρες πριν την δολοφονία της, στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Μαλτας, την Μαρία Εφίμοβα.

Μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου, η Εφίμοβα κατέφυγε στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος της και τα δυο της παιδιά, φοβούμενη ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με την Γκαλίθια.

Μάλιστα, μετά την δολοφονία της δημοσιογράφου, ξεκίνησε μία εκστρατεία συκοφάντησης κυπριακών ΜΜΕ εναντίον της Εφίμοβα, την οποία παρουσίαζαν να εμπλέκεται στην δολοφονία.

Οι ευρωβουλευτές Άννα Γκόμεζ, Στέλιος Κούλογλου, Τάκης Χατζηγεωργίου, Μόνικα Μακόβει, Μαρία Γκραπίνι, Ιβάν Γιάκοβτσιτς, Κούρτσιο Μαλτέζε, Μιγκέλ Ουρμπάν, Μιγκέλ Βιέγκας, Μάτ Κάρθι, Μαρίνα Αλμπιόλ, Μάρτιν Σίρντεβαν, Πατρίκ Λε Γιαρίκ, και Σβεν Τζιεγκόλντ, με κοινή τους δήλωση τότε είχαν καταδικάσει αυτή την επίθεση.

Εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης της κυπριακής Αστυνομίας, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων, όταν εργαζόταν στη Κύπρο, στην εταιρεία Fragrance Distribution Ltd, μέχρι το 2014. Η Εφίμοβα, απέδωσε την καταγγελία, που υπέβαλε ένας πρώην διευθυντής της, σε προσπάθεια να την δυσφημήσουν. Σημειώνεται ότι το ένταλμα σύλληψης κατά της Εφίμοβα εκδόθηκε από την κυπριακή δικαιοσύνη στα τέλη του 2017, ενώ η ίδια είχε φύγει από την Κύπρο το 2014, για να εργαστεί στη Μάλτα.

Η υπόθεση μέσα από ένα σύντομο video του TVXS:

Η Εφίμοβα στην Κρήτη είχε καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής στην Ελλάδα, η οποία όμως απορρίφθηκε από τις τοπικές αρχές της Κρήτης, όπως εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος την είχε υποστηρίξει για να ασκήσει έφεση επί της απόφασης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από τηλεφωνήματα, κυρίως βρετανικών ΜΜΕ, που προσπάθησαν να την εμπλέξουν στην πρόσφατη αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με την Ρωσία, η Εφίμοβα αποφάσισε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της και την ασφάλεια της οικογένειας της.

Για την υπόθεσή της, ο Ντέιβιντ Κάζα, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, κάλεσε μέσω Facebook τις ελληνικές αρχές να προστατέψουν την Εφίμοβα, γράφει η Cyprus Business Mail, που επικαλείται ρεπορτάζ του Tvxs. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλο και περισσότεροι ευρωβουλευτές υπογράφουν μια κοινή δήλωση που και ζητά, ανάμεσα σε άλλα, να μην εκδοθεί η Εφίμοβα στην Μάλτα.

Κοινό αίτημα 36 ευρωβουλευτών να δοθεί άσυλο στην Μαρία Εφίμοβα

Με αφορμή την παράδοση της Μαρίας Εφίμοβα στις ελληνικές αρχές, ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες προέβησαν μετά από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου στην ακόλουθη δήλωση υποστήριξης της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος, ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα.

Η δήλωση των ευρωβουλευτών αναλυτικά:

«Η Μαρία Εφίμοβα είναι πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank και μάρτυρας σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η Pilatus Bank, ανεξαρτήτως της μαρτυρίας της Εφίμοβα, κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες πολύ ισχυρών ανθρώπων στην Μάλτα και στο Αζερμπαϊτζάν. H σύλληψη του προέδρου της Pilatus Bank, Ali Sadr Hasheminejad, στις ΗΠΑ αποτελεί επιπλέον απόδειξη της σύνδεσης με εγκληματικές δραστηριότητες

Η εμπλοκή της Pilatus Bank με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα στην κυβέρνηση της Μάλτας και ιδίως με Keith Schembri, τον προσωπάρχη του Μαλτέζου πρωθυπουργού, είναι αποδεδειγμένη από αναφορές που διέρρευσαν από την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς στην Μάλτα.

Η βίαιη εκστρατεία δυσφήμισης της Εφίμοβα από την κυβέρνηση της Μάλτας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι ήταν η πηγή της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Μετά την δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα δήλωσε ότι έφυγε από την Μάλτα φοβούμενη για την ζωή της και για την ασφάλεια της οικογένειά της. Καθώς οι φόβοι και οι πιέσεις από τα εντάλματα σύλληψης αυξήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας παραδόθηκε στις Ελληνικές αρχές.

Οι γιοι της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια δήλωσαν: «Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί απέτυχαν να προστατέψουν την μητέρα μας. Τώρα πρέπει να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος που θα έπρεπε να είχαν δείξει για εκείνη. Η Μαρία Εφίμοβα δεν είναι ευρωπαία πολίτης, όμως αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους. Πρέπει να προστατευθεί, όπως έπρεπε να είχε και η μητέρα μας».

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένης και της σαθρότητας των κατηγοριών εναντίον της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος Μαρία Εφίμοβα, καλούμε τις Ελληνικές Αρχές όπως:

Διασφαλίσουν ότι η Εφίμοβα δεν θα εκδοθεί στην Μάλτα

Προσφέρουν άσυλο στην Εφίμοβα και στην οικογένειά της

Προσφέρουν προστασία και διασφαλίσουν την ασφάλειά της»

Σύζυγος της Εφίμοβα: Η ζωή της είναι σε κίνδυνο

Την προστασία των πηγών της μητέρας τους ζητούν οι γιοι της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια, κατόπιν της παράδοσης της Ρωσίδας Μαρία Εφίμοβα στις ελληνικές αρχές αλλά και της σύλληψης του διευθύνοντα συμβούλου της Pilatus Bank Αλί Σαντρ από το FBI.

Oι γιοι της δημοσιογράφου Μάθιου, Άντριου και Πολ αναφέρουν ότι η μητέρα τους είχε καταθέσει ως μάρτυρας στην επιτροπή ΡΑΝΑ του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είχε συσταθεί για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

«Οι θεσμοί της Ευρώπης και της Μάλτας απέτυχαν να προστατεύσουν τη μητέρα μας. Τώρα θα πρέπει να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος με το οποίο θα έπρεπε να είχαν προστατεύσει τη ζωή της» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να προστατευτεί, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει με τη μητέρα μας» τονίζουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η σύλληψη του Αλί Σαντρ από τις αμερικανικές αρχές τερματίζει την ατιμωρησία του διευθύνοντα συμβούλου της της Pilatus Bank και δικαιώνει το έργο της μητέρας τους.

«Συνεπάγεται, όμως, ένα τρομερό κόστος. Μια από τις πηγές της μητέρας μας, μια γυναίκα που εργαζόταν στην Pilatus Bank, βρίσκεται σε ένα κελί στην Αθήνα, και η μητέρα μας είναι νεκρή» σχολιάζουν οι ίδιοι.

Σημειώνουν δε, ότι την ώρα που η αστυνομία της Μάλτας αναζητούσε με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης με «ψευδείς κατηγορίες για υπεξαίρεση μερικών εκατοντάδων ευρώ» ο πρώην εργοδότης της αντιμετώπιζε κατηγορίες για «ξέπλυμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Οι γιοι της δημοσιογράφου τονίζουν, επίσης, ότι ο Σαντρ θα βρεθεί τελικώς αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη μόνο για μερικά από τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Κάτι που, όπως λένε, αποτελεί ένα βήμα για τη δικαίωση του έργου της μητέρας τους.

«Μακάρι η μητέρα μας να ήταν ζωντανή ώστε να μπορούσε να το δει να συμβαίνει», καταλήγουν.

Διαβάστε ακόμηTι είπε το «βαθύ λαρύγγι» των Panama Papers πριν παραδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ.