Γιώργος Πάσχας: Τα «καυτά» ερωτήματα για τις σκανδαλώδεις επιμηκύνσεις28 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:26 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:26 πμ


Ο Γιώργος Πάσχας βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών. Τα ερωτήματα που γεννιούνται, λοιπόν, τόσο από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όσο και από την απάντησή του είναι πολλά.

Αμείλικτα τα ερωτήματα που προκύπτουν

Πώς γίνεται να δίνονται διαρκώς επιμηκύνσεις στα δάνειά του, χωρίς τη λήξη πρόσθετων εξασφαλίσεων; Πώς γίνεται να μην έχει πληρώσει ούτε ένα σεντ κι όμως να μην έχουν χαρακτηριστεί τα δάνεια ληξιπρόθεσμα; Πληρώνει ή απλώς δεν έχουν χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμα χωρίς να έχει πληρώσει; Υπάρχει περίπτωση η συγκεκριμένη τράπεζα να κεφαλαιοποίησε τους τόκους των δανείων του στελέχους της ΤτΕ (περίπτωση Mega Channel), αυξάνοντας το ύψος της χρηματοδότησης και έτσι να μην παρουσιάζεται ως ληξιπρόθεσμος ο δανεισμός;

Γιατί ο κ. Πάσχας –«δεξί χέρι» του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα– κάνει αναφορά μόνο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στα ίδια τα δάνεια, στον τρόπο που δόθηκαν, στις εγγυήσεις με τις οποίες δόθηκαν και στις τεράστιες επιμηκύνσεις τις οποίες φέρεται ότι πέτυχε;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πάσχας είναι ο άνθρωπος που είχε παραδεχτεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής πως η ΤτΕ άφησε εκτός ελέγχου τα δάνεια τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ. 

Για τα δικά του δάνεια φέρεται να δήλωσε στον εισαγγελέα πως αποτελούσαν επιβράβευση για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει. Ακόμη επικαλέστηκε πως δεν υπάρχει πόρισμα ελεγκτικού οργάνου για το θέμα, ούτε έχει αναμειχθεί ο ίδιος στις επιμηκύνσεις. Για την ιστορία, πάντως, άλλα στελέχη της ίδιας τράπεζας, που είχαν πάρει αντίστοιχα δάνεια, ρευστοποίησαν τις μετοχές τους και απομείωσαν ή και εξάλειψαν τις οφειλές τους.

Τι απαντά ο Γιώργος Πάσχας για το δάνειο

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα», υποστηρίζει ο Γιώργος Πάσχας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Πάσχας σε δήλωσή του αναφέρει ότι:

«Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο “βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του”, δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα. Επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κακουργηματική δίωξη σε στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος – Τι καταγγέλλει ο Πολάκης

Εισαγγελείς Διαφθοράς: Ερευνούν 72 δάνεια συγκεκριμένης τράπεζας

Πολάκης μαινόμενος: Το Πάσχα τελείωσε κύριε Πάσχα – Πέστο και στον Στουρνάρα

Πηγή: Δημοκρατία