Γρίπη: Πέθανε 61χρονος – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ19 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:07 μμ


Ένας 61χρονος είναι ο πρώτος νεκρός από τη γρίπη στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο άνδρας, νοσηλευόταν σε ΜΕΘ, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Όπως έγινε γνωστό, δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 9–15 Δεκεμβρίου 2019, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο εν λόγω διάστημα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β΄Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 76 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

Τα 5 (6,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α.

Τα 2 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.

Από την αρχή της χειμερινής περιόδου έως και τις 15 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Κανένα από τα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ρουβίκωνας: «Ντου» στον Ευαγγελισμό