Η αποδοχή της κοινωνίας και οι πολιτικές επιθέσεις

Πιο σημαντική και από την εξάρθρωση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας θεωρείται από τις διωκτικές Αρχές η πρόσφατη σύλληψη δύο αντιεξουσιαστών - Πώς διαμορφώνεται το μέτωπο των Εξαρχείων - Οι καταγγελίες και οι κόντρες για το περιστατικό στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι22 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:25 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:29 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2019, 9:57 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 22 Δεκεμβρίου 2019, 10:23 μμ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι από τα πρόσωπα που στις πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζονται δημοφιλή, μια και τον τελευταίο καιρό έχει σηκώσει το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος με σειρά παρεμβάσεων σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ

[email protected]

Συλλήψεις μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται στις παρυφές της τρομοκρατίας αλλά και ανακαταλήψεις από τις Αρχές κτιρίων με κοινοβιακά και άλλα χαρακτηριστικά απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Τις τελευταίες ώρες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για εξελίξεις στον χώρο της νέας τρομοκρατίας.

Μετά τη σύλληψη δύο αντιεξουσιαστών ηλικίας 35 και 36 ετών, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ομάδα που προχώρησε την τριετία 2017-2019 σε έξι εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο με την κωδική ονομασία «Ταξιαρχία», ο κύκλος των ερευνών για τη νεοτρομοκρατία μπήκε σε μια νέα φάση.

Η ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο καιρό έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη δράση τής εν λόγω οργάνωσης, που υπολογίζεται ότι αριθμεί περίπου 12 άτομα, για ορισμένα από τα οποία εξετάζεται αν είχαν σχέση και με άλλες ένοπλες οργανώσεις, μικρού βεληνεκούς, του παρελθόντος.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα είχε θεωρηθεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πιο σημαντική και από εκείνη της εξάρθρωσης -πριν από λίγους μήνες- της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, που είχε προχωρήσει σε επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σε δυνάμεις των ΜΑΤ αλλά και στις πρεσβείες της Γαλλίας και του Μεξικού.

Η αστυνομία έφτασε στη σύλληψη των τελευταίων υπόπτων, αναζητώντας στοιχεία για δύο οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει σε εμπρηστική επίθεση την 1η Νοεμβρίου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής επί της οδού Θεόδωρου Δηλιγιάννη 50 στην Αθήνα. Τα οχήματα είχαν ενοικιαστεί από εταιρείες σε Ναύπλιο και Νέα Φιλαδέλφεια και οι δράστες υπέπεσαν σε παιδαριώδη λάθη.

Κατά τις συλλήψεις μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου έχει βρεθεί πλήθος στοιχείων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, κάρτες μνήμης, μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων τύπου USB, κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim), που εξετάζονται από τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και πιθανότατα έχουν σχέση με σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές.

Πολιτική επίθεση

Οι καταγγελίες για τη συμπεριφορά των ΜΑΤ σε οικογένεια της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι την τελευταία εβδομάδα, που απλώς υπερασπίστηκε το οικογενειακό της άσυλο και αρνήθηκε να παράσχει πρόσβαση στους άνδρες των ΜΑΤ χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, αποτελεί ένα νέο επεισόδιο στη βεντέτα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βάζοντας φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση.

Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του. Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα ότι χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης», επισήμανε η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «αποκλειστικά υπεύθυνους για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν με λυμένα τα χέρια».

Αν και τα παραπάνω διαψεύστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., η ένταση σε πολιτικό επίπεδο παραμένει. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μάλιστα, φέρουν πρόσωπα με πολιτικά χαρακτηριστικά να έχουν σχέση με άτομα της νεοτρομοκρατίας. Για την ώρα, βέβαια, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν πρόκειται για κατευθυνόμενη πληροφόρηση από την πλευρά των διωκτικών Αρχών ή για πραγματικότητα.

Τα Εξάρχεια

Είναι πολιτική απόφαση της νέας κυβέρνησης η αλλαγή της εικόνας των Εξαρχείων, αφού οι κυβερνητικοί παράγοντες ήδη επεξεργάζονται ένα σχέδιο με στοχευμένου χαρακτήρα παρεμβάσεις για την ανάπλαση και ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Μακροπρόθεσμα, σε ορίζοντα από τρία έως πέντε χρόνια, προβλέπονται η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και η εφαρμογή θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων ακινήτων.

Η έναρξη εφαρμογής του σχεδίου συμπίπτει χρονικά με τη σταδιακή ενίσχυση της παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ. στα στενά και στην πλατεία με αιχμή τις επιχειρήσεις-σκούπα, κυρίως ενάντια στους διακινητές ναρκωτικών.

Ηδη στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων εκτιμάται ότι στα Εξάρχεια υπάρχουν ακόμα περίπου 11 καταλήψεις και άλλες 5 σε όμορες γειτονιές. Οι περισσότερες αφορούν σε καταλήψεις για φιλοξενία προσφύγων και οι υπόλοιπες αφορούν σε κοινοβιακές καταλήψεις κτιρίων από ομάδες κυρίως αντιεξουσιαστών.

Τα διατηρητέα κτίρια είναι 518 (179 στα Εξάρχεια και 339 στις γύρω γειτονιές), ενώ τα κλειστά ξενοδοχεία είναι 20. Πολλοί πιστεύουν ότι η αναβάθμιση της περιοχής θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για παραβατικές πράξεις, αναβάθμιση όμως που θα σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, που ανέκαθεν αποτελούσε εστία αμφισβήτησης και νέων ρευμάτων όχι μόνο στους χώρους της νεολαίας.

Ο Χρυσοχοΐδης

Είναι ο άνθρωπος που εξάρθρωσε τη 17Ν, τον ΕΛΑ και τον Επαναστατικό Αγώνα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες στον χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί θητείας του στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος υπουργός στις τρεις θητείες του στο μέγαρο της Κατεχάκη.

Ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πρώτη φορά το 1999 και στην πρώτη του θητεία εξαρθρώνεται η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, ενώ επιτυγχάνει τον διπλασιασμό της εξιχνίασης των εγκλημάτων και τη μείωση της εγκληματικότητας την περίοδο 1999-2003, ως αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών παρεμβάσεων, όπως η αύξηση των πεζών περιπολιών και ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς.

Παράλληλα, σημειώνονται θεαματική κάμψη των τροχαίων ατυχημάτων, με χαρακτηριστική τη μείωση θανάτων κατά 35% και των σοβαρών τραυματισμών κατά 52%, χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «Καθ’ οδόν», η μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 50ετίας στον αριθμό των δασικών εμπρησμών, ενώ αυτό που του πιστώνεται είναι η απολύτως επιτυχής σε θέματα ασφάλειας διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 εξαρθρώνεται ο Επαναστατικός Αγώνας, ενώ η τρίτη θητεία του ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου του ίδιου έτους. Στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ταχυδρομικό δέμα που στάλθηκε μέσω των ΕΛ.ΤΑ. με αποδέκτη τον κ. Χρυσοχοΐδη. Η βόμβα σκότωσε τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη, όταν εκείνος επιχείρησε να ανοίξει το παγιδευμένο δέμα στον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο υπουργός βρισκόταν 10-15 μέτρα μακριά, σε διπλανό γραφείο, την ώρα της έκρηξης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας. Εχει ποντιακή καταγωγή. Ο πατέρας του, Βασίλης, είναι αγρότης και κατάγεται από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, ενώ η μητέρα του κατάγεται από τον Πόντο. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και τα Γιαννιτσά.

Σήμερα είναι από τα πλέον στοχοποιημένα πρόσωπα από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Αν και έχει αριστερές καταβολές, υιοθετεί το δόγμα της πλήρους εφαρμογής του νόμου σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι στιγμής επιβραβεύεται από την κοινή γνώμη. Σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα όμως θα πρέπει να χτίζει εικόνα συναίνεσης και με άλλους πολιτικούς χώρους, ανεξαρτήτως πολιτικών συνθηκών, αν τον ενδιαφέρει ο πολιτικός στίβος. Κορυφαίος διπλωμάτης έλεγε προ ημερών για το πρόσωπό του ότι είναι από τους πιο επιτυχημένους Ελληνες υπουργούς διαχρονικά, αρκεί να μην ψηφίζουν Ελληνες. Και ο νοών νοείτω.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 133 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ποιος φοβάται στον ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Πολάκη;