Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρακολουθεί το «Barbaros» – Για «θερμό» επεισόδιο κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ18 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 5:41 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:57 μμ


Για «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» και την φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3-4 ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που έβγαλε η Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έχει ήδη αποκτήσει οπτική επαφή με το τουρκικό σκάφος.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπήρξε «παρενόχληση» από πλευράς του ελληνικού πολεμικού και ισχυρίζονται ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το «Barbaros», επιχείρησε να το «παρενοχλήσει».

Το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση.

Η εφημερίδα «Yeni Safak», που εκφράζει απόλυτα το καθεστώς Ερντογάν, σε δημοσίευμα της με τίτλο κρίση στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζει την αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή που δεσμεύτηκε παράνομα για τις έρευνες του «Barbaros», «πράξη πολέμου από την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα απειλεί να προκαλέσει έναν ανοιχτό πόλεμο, και η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει σε αυτήν την κίνηση».

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του προκλητικού άρθρου, το πλοίο Barbaros συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, βάρκες αλλά και υποβρύχια:

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία ανταποκρίνεται στην απειλή του πολέμου για την προετοιμασία του πλοίου Barbaros, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα περιπολικά σκάφη και τα υποβρύχια οδηγήθηκαν στη συνοδεία του».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Τουρκία επιδιώκει να εγκλωβίσει τα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να απαντήσει στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταλάβει τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Yeni Safak, τα στελέχη της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας κλήθηκαν για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια.

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στην χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέδωσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι το «Barbaros» βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του.

«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», καταλήγει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Φρεγάτα στέλνει η Ελλάδα να επιτηρεί το Barbaros – Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις