Η γρίπη υποχωρεί, οι κίνδυνοι παραμένουν

Επιμένουν οι ειδικοί: μόνο ο έγκαιρος εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει. Η νόσος χαρακτηρίζεται ύπουλη και μπορεί να προσβάλει ακόμα και υγιείς οργανισμούς - 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος17 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 12:59 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:22 πμ


Της Σοφίας Μανδηλαρά

Μπορεί το τελευταίο διάστημα η εποχική γρίπη να παρουσιάζει πτωτική δραστηριότητα, ωστόσο από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και μέχρι πριν από λίγες μέρες συνολικά 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τους «ύπουλους» ιούς. Ανάμεσα στα θύματα, και ο επιχειρηματίας Στέλιος Σκλαβενίτης, ο οποίος, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, διεγνώσθη με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Παρά τη φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της φετινής εποχικής γρίπης έχουν καταγραφεί πάνω από 450 θετικά κρούσματα τύπου Α και Β και έχουν επιβεβαιωθεί 29 θάνατοι που προήλθαν από τους συγκεκριμένους ιούς. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 108, ενώ το 2015-2016 ο τραγικός απολογισμός είχε σταματήσει στους 197 νεκρούς. Κι όμως, πολλοί από τους παραπάνω θανάτους θα ήταν δυνατό να είχαν αποφευχθεί, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που, αν και ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν άκουσαν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φετινής χρονιάς, όπου από τα 29 θύματα μόνα τα τρία είχαν εμβολιαστεί.

«Δύο πράγματα είναι σημαντικό να μάθει ο κόσμος. Το πρώτο είναι ότι διαθέτουμε εμβόλιο, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από τη γρίπη και πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Το δεύτερο είναι ότι η γρίπη είναι ύπουλη και μπορεί πάντα να εξελιχθεί απρόβλεπτα, ακόμα και σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος κατά τα άλλα δεν έχει προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει τον κίνδυνο», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο ΠΓΝ Αττικόν Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ με ειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο και ο έγκαιρος εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. «Η γρίπη στη χώρα μας πλέον παρουσιάζει κάμψη στα κρούσματα, η οποία περιμένουμε να συνεχιστεί. Με την καλοκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή το πιθανότερο είναι ότι οδεύουμε προς τη λήξη της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος τονίζει, ωστόσο, ότι η μάχη ενάντια στη γρίπη είναι ετήσια. Μάλιστα, το εμβόλιο συνταγογραφείται και οι πολίτες μπορούν να το προμηθεύονται δωρεάν εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ σε άλλη περίπτωση κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ.

«Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται και γι’ αυτό το εμβόλιο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Καθώς η γρίπη αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, από αυτό εξαρτάται και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που διαθέτουμε, δηλαδή των εμβολίων και των άλλων φαρμάκων», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο κλινικός φαρμακοποιός Διαμαντής Κλημεντίδης. Μια ανάρτησή του στο facebook αναφορικά με τα οφέλη του εμβολίου, μετά την απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των χρηστών του μέσου. «Αυτό που έχω αντιληφθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος υποτιμά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αγνοεί ότι η ίδια η γρίπη μπορεί να προκαλέσει απευθείας πολύ σοβαρή νόσηση και θάνατο. Δηλαδή, όπως διαβάσαμε στο ιατρικό ανακοινωθέν, ο κ. Σκλαβενίτης έπαθε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και κατόπιν πολυοργανική ανεπάρκεια.

Δεν έπαθε πνευμονία, η ίδια η γρίπη οδήγησε στον θάνατο», υπογραμμίζει ο κ. Κλημεντίδης.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο ορισμός της γριπώδους συνδρομής περιλαμβάνει την αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, όπως και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα στο αναπνευστικό: βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια. Εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την εποχική γρίπη πεθαίνουν κάθε χρόνο 40.000 άνθρωποι.

Προσοχή στις εποχικές ιώσεις

«Ολες οι ιώσεις είναι σοβαρές. Δεν υπάρχει μη σοβαρή ίωση, γιατί κατά κάποιον τρόπο μπορεί να ανοίξει την πόρτα για να μπει ένα ακόμα πιο επικίνδυνο μικρόβιο ή βακτήριο. Γι’ αυτό συνιστούμε να κάτσει στο σπίτι ο ασθενής, να ξεκουραστεί, να τρέφεται καλά και να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό του αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή χειροτερεύσουν», υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται όλοι όσοι εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, οι έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης -το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές και για το έμβρυο-, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, όσοι βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με επικείμενο νόσημα, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, και οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως σχολεία, ιδρύματα, στρατιωτικές μονάδες κ.ο.κ.

«Οι εποχικές ιώσεις είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζήσουμε, δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένο φάρμακο αντιμετώπισής τους, παρά μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα μέτρα γενικής προστασίας, πάντως, εφόσον εφαρμόζονται με συνέπεια, είναι αποτελεσματικά: πλένουμε καλά τα χέρια μας, αποφεύγουμε τους συνωστισμένους χώρους, αν κάποιος είναι άρρωστος και το γνωρίζουμε διατηρούμε κάποια απόσταση από αυτόν, αερίζουμε το σπίτι και το γραφείο, προσπαθούμε να κρατάμε τη γενική μας υγεία σε καλή κατάσταση», επισημαίνει ο κ. Κλημεντίδης.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 45 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 15 Απριλίου 2018.