Η καλύτερη Φανουρόπιτα που έχετε δοκιμάσει



21 Αυγούστου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 6:23 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:23 μμ


Προετοιμαστείτε για την ερχόμενη εβδομάδα να καταπλήξετε τους φίλους και συγγενείς με την πιο νόστιμη φανουρόπιτα που έχετε δοκιμάσει.

Η γιορτή του αγίου Φανουρίου πλησιάζει και ήδη πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν συνταγή Φανουρόπιτας. Εμείς σας δίνουμε μια που την έχουμε ήδη δοκιμάσει με τεράσιτα επιτυχία.

Την παρουσίασε ο σεφ Γιώργος Λέκκας στο boro.gr και γράφει:

«Αυτή η συνταγή είναι από έναν ιερομόναχο καταγεγραμμένη χειρόγραφη και βρίσκετε στην οικογένεια μου εδώ και αιώνες μαζί και η εικόνα του που είναι θαυματουργή.

Αναγράφεται σε αυτό το χειρόγραφο ο βίος του Αγίου Φανουρίου, το απολυτίκιο, διάφορες συμβουλές και θαύματα.

Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Η εικόνα του βρέθηκε σε ανασκαφές με θαυμαστό τρόπο στην Ρόδο όπου και είναι ο προστάτης Άγιος του νησιού».

Τι θα χρειαστείτε για 10 – 15 Μερίδες

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

½ φλ. τσαγιού βιτάμ (φυτική μαργαρίνη)

1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκο πορτοκάλι

1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο

1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

3 βανίλιες

1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες

½ φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές

1 φλ. τσαγιού καρύδια

1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο

1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

5 κουταλιές της σούπας σουσάμι

2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

½ φλ. τσαγιού κονιάκ

600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Διαδικασία

Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, την σόδα, την κανέλα, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκάλι και το λεμόνι και χτυπάμε πολύ καλά για 10 λεπτά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε σιγά σιγά, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το κονιάκ (εναλλάξ). Ρίχνουμε τις σταφίδες, το καρύδι και το σουσάμι. Αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει με αλεύρι ώστε να μην πάνε στον πάτο.

Στρώνουμε την ζύμη σε ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε με αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και ξεφορμάρουμε.