Η1Ν1: Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι από τους 39 νεκρούς – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη-φονιά (video)7 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:27 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:47 μμ


Η1Ν1: To 75% των νεκρών σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, επρόκειτο για άτομα τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνο.  Οι υπόλοιποι δεν ανήκαν σε αυτές τις ομάδες. Συνολικά 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους μόνο την τελευταία εμβδομάδα.

Τα παραπάνω δεδομένα όπως τόνισε ο καθηγητής Mικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Θανάσης Τσακρής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open και την Έλλη Στάη, δείχνουν ότι «η γρίπη μπορεί να χτυπήσει και να κάνει σοβαρές λοιμώξεις ακόμα και σε άτομα τα οποία δεν ανήκουν  σε αυτές τις ομάδες».

«Σε αυτούς συγκαταλέγονται και τα άτομα τα οποία άργησαν να πάνε στο γιατρό». Το παραμέλησαν έλεγαν γρίπη είναι θα περάσει και δεν πήγαν στο γιατρό.

Επίσης όπως υπογράμμισε ο καθηγητής η πλειονότητα των θυμάτων δεν είχε εμβολιαστεί. 

Άλλο γρίπη, αλλο κρυολόγημα

Όπως ξεκαθάρισε ο καθηγητής, τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο θορυβώδη από το κοινό κρυλόγημα.

Υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, αρθραλγίες, πονοκέφαλος έντονος, ξερόβηχας, είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Στο κοινό κρυολόγημα μπορεί να μην υπάρχει πυρετός.

Δείτε όλα όσα είπε ο καθηγητής στο Open:

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι νεκροί εκτινάχθηκαν στους 39, από  τους 18 που ήταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Νεκρός 49χρονος στην Κρήτη

Ένας ακόμη θάνατος έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακρά λίστα εκείνων που αφήνουν την τελευταία τους πνοή έχοντας προσβληθεί από το ιό της γρίπης Η1Ν1. Το νέο θύμα είναι ένας 49χρονος άνδρας στα Χανιά ο οποίος τις τελευταίες τέσσερις ημέρες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Η κατάσταση της υγείας του όμως παρουσίασε επιπλοκές και πριν λίγες ώρες κατέληξε στην Εντατική. Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 επιβεβαιώθηκε και από τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, το τελευταίο θύμα ήταν βρέφος κάτω των 12 μηνών με υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα.

Ανεμβολίαστη η πλειονότητα

Δυστυχώς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%) δεν είχαν εμβολιαστεί, παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

– Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

– Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι

– καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

– τακτικό πλύσιμο χεριών

– βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

– όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Η1Ν1: Σκοτώνει ο ιός της γρίπης – 39 οι νεκροί, βρέφος το τελευταίο θύμα

Γρίπη: 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα Η1Ν1 σε ένα μήνα στα Τρίκαλα