Καιρός: Πάγωσε ολόκληρη η χώρα – Η «Σοφία» φέρνει χιόνια και στην Αττική3 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:26 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:49 πμ


Χιόνι ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο φέρνει η «Σοφία». Ο καιρός θα είναι κρύος με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Για σήμερα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, καθώς και στο Ιόνιο και το Αιγαίο και τις παραθαλάσσιες σε αυτά περιοχές.

Τα φαινόμενα στο Κεντρικό Ιόνιο, στο Αιγαίο (κυρίως Κεντρικό και Νότιο), την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

 

Χιονοπτώσεις αναμένονται από την αρχή της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά και γρήγορα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Χιόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις βραδινές ώρες πιθανόν στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Στο κέντρο της Αθήνας η χαµηλότερη θερµοκρασία θα πέσει κάτω από το µηδέν, στη Θεσσαλονίκη οι ελάχιστες θα πέσουν στους -6 µε -7 βαθµούς Κελσίου, την ώρα που στη ∆υτική Μακεδονία τα θερµόµετρα θα «παγώσουν», µε -15 στις πρωτεύουσες των νοµών και ακόµη χαµηλότερα στα βουνά (έως και στους -17 βαθµούς).

«Αυτά τα δύο συστήµατα οφείλονται στην εµµονή των υψηλών πιέσεων στον Βόρειο Ατλαντικό, που ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αέριων µαζών από τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια» εξήγησε ο κ. Ντάφης, προσθέτοντας πως «τέτοιου είδους ψυχρές εισβολές, παρόλο που συνέβαιναν και παλαιότερα, συγκαταλέγονται στα ακραία καιρικά φαινόµενα που όλο και αυξάνονται λόγω της υπερθέρµανσης του πλανήτη».

Οδηγίες προς τους πολίτες 

Για τις περιοχές στις οποίες αναµένεται εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων ή θυελλώδεις άνεµοι, η ΓΓΠΠΑ συνιστά στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείµενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόµενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυµατισµούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγµένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειµάρρους και ρέµατα, πεζή ή µε όχηµα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες µετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να προφυλαχτούν αµέσως κατά τη διάρκεια µιας χαλαζόπτωσης.

Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να µην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά µόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση µπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από µεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτηµένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείµενα (π.χ. γλάστρες, σπασµένα τζάµια κ.λπ.) µπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από µπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ. Για τις περιοχές στις οποίες αναµένονται χιονοπτώσεις και παγετός, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες που πρόκειται να µετακινηθούν µε αυτοκίνητο:

Να ενηµερωθούν για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να έχουν στο όχηµά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεµάτο καύσιµα.

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίµηση στη διάρκεια της ηµέρας, προτιµώντας τους κεντρικούς δρόµους.

Να ενηµερώνουν τους οικείους τους για τη διαδροµή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Να µεταβάλλουν το πρόγραµµα των µετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχµή των καιρικών φαινοµένων.

 

Η πρόγνωση του καιρού 

Όπως λέει στο Newsit.gr ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, εκτός από τις χιονοπτώσεις, θα εκδηλωθούν και βροχές ή καταιγίδες, οι οποίες μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Ειδικά για την Αττική ο Νίκος Καντερές σημειώνει πως την Πέμπτη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, θα πέσουν βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα γύρω ορεινά και κυρίως στην Πάρνηθα. Όμως όπως επισημαίνει “το ενδιαφέρον του καιρού είναι τι θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο”.

“Παρατηρώντας τα προγνωστικά στοιχεία, μαζί με την εμπειρία, πιστεύω ότι υπάρχουν οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για να δούμε χιόνια και στην Αθήνα. Βέβαια δεν συζητώ ότι θα πέσουν χιόνια στην Πάρνηθα, στον Υμηττό και στην Πεντέλη, αλλά πιστεύω χιονόπτωση θα έχουμε και στα βόρεια προάστια, στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή, στον Άγιο Στέφανο και ίσως νιφάδες να έχουμε ακόμη και χαμηλότερα στο Παγκράτι, μέσα στην Αθήνα!”, λέει ο κ. Καντερές.

Ο καιρός θα δείξει τα δόντια του στην Αττική από το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Όπως όμως επισημαίνει ο Νίκος Καντερές, η ένταση των φαινομένων “θα εξαρτηθεί από το τι ακριβώς θα βρει αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή και αυτή η πολύ ψυχρή αέρια μάζα που μας έρχεται από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Τι ακριβώς θα βρει πάνω από τον Αττικό ουρανό”.

Τα Θεοφάνια ο καιρός σχετικά βελτιώνεται, θα παραμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά τα φαινόμενα θα περιοριστούν για να πάμε κατά τα φαινόμενα σε μια τρίτη επιδείνωση του καιρού από την άλλη Δευτέρα προς Τρίτη.