Κορωνοϊός: Αγωνία για 33χρονο Κινέζο στο Αττικόν – Σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα12 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:52 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:58 πμ


Η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω του νέου κορωνοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Σε απομόνωση μέχρι να βγουν να αποτελέσματα

Από χθες το βράδυ  ένας 33χρονος Κινέζος βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο «Αττικόν» στο πλαίσιο του ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προβληθεί από τον ιό COVID-19, όπως ονομάστηκε επισήμως ο νέος κορωνοϊός χθες. Ο 33χρονος ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα και εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης (βήχα και πυρετό).

Σε πρώτη φάση επισκέφθηκε ιδιωτική κλινική, ωστόσο τόσο το ιστορικό του όσο και ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση έκαναν τους γιατρούς να δράσουν εγκαίρως, ειδοποιώντας τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το ΕΚΑΒ. Αμεσα σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας. Ασθενοφόρο με πλήρωμα που φορούσε ειδικό εξοπλισμό έφτασε στο σημείο και παρέλαβε τον ασθενή, μεταφέροντάς τον στο «Αττικόν», ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Κορωνοϊός: Τα δύο σενάρια για τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Το πρώτο σενάριο θέλει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον COVID-19, τα οποία αναμένονται το μεσημέρι, να είναι αρνητικά. Σε αυτή την περίπτωση ο συναγερμός για κορωνοϊό θα λήξει. Ωστόσο, εάν τα δείγματα του 33χρονου είναι θετικά, τότε οι αρμόδιοι πρέπει να δράσουν έγκαιρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν κάθε πιθανότητα που υπάρχει να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός περαιτέρω στη χώρα. Ο 33χρονος θα μπει σε απομόνωση για να ακολουθήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή για τον Covid-19, ενώ θα ελέγχουν και άτομα με τα οποία ο 33χρονος ήρθε σε επαφή.

Το όνομα και η μετάδοση του κορωνοϊού

Στο μεταξύ, εχθές έγινε η ονοματοδοσία του νέου κορωνοϊού, Covid-19, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κ. Τεντρός Αντχανόμ. Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).

O εκπρόσωπος του Οργανισμού επισήμανε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, κάτι που – εκτός των περισσότερων κρουσμάτων – θα σημαίνει και υψηλότερο κόστος για την αντιμετώπισή του.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653, με βάση τα τελευταία στοιχεία Ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτών της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS. Σημειώνεται ότι η θνησιμότητα του νέου ιού είναι πολύ μικρότερη του SARS ο οποίος είχε θνησιμότητα 10%.

Τα νεότερα στοιχεία

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που κοινοποίησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος -Μελέτιος Δημόπουλος, τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν για να διαλευκανθεί πλήρως ο τρόπος μετάδοσης του ιού, ο χρόνος επώασης αλλά και το εύρος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Η περίοδος επώασης του ιού, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, είναι 2 έως 14 ημέρες. Κάθε ασθενής μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό σε 3 με 4 άτομα. Στο 82% των περιπτώσεων η νόσος είχε ήπια συμπτώματα ενώ στο 18% η κατάσταση των ασθενών ήταν σοβαρή ή κρίσιμη. Έχει διαπιστωθεί ότι το 15% με 20% των ασθενών που ανέπτυξαν πνευμονία λόγω του νέου κορωνοϊού θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα συμπτώματα σε άτομα χωρίς επιπλοκές διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Κορωνοϊός: Συναγερμός στο Αττικό Νοσοκομείο για ύποπτο κρούσμα (video)