Λέρος: Μυστήριο με τα χαμένα όπλα – Τα σενάρια (video)11 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:57 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:19 πμ


Λέρος: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για να ξετυλιχθεί το μυστήριο που καλύπτει την απώλεια στρατιωτικού οπλισμού από τη μονάδα του νησιού, η οποία είναι από χθες «σφραγισμένη». Στην έρευνα συμμετέχουν οι δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Στην μονάδα από το απόγευμα της Δευτέρας κανείς δεν βγαίνει έξω και λαμβάνονται καταθέσεις από το προσωπικό που υπηρετεί στο νησί. Οι καταθέσεις δίνονται στο στρατιωτικό προσωπικό- με ανωτάτους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού να ηγούνται της προανακριτικής έρευνας, αλλά και στις αστυνομικές αρχές.

Δυο αντιαρματικά όπλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικά διαφόρων τύπων, αριθμός σφαιρών και άλλα αντικείμενα στα οποία έχουν εξειδικευτεί στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των απολεσθέντων.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Όπως τονίζει ο ΣΚΑΪ πάντως, δύο είναι τα κύρια σενάρια που εξετάζουν οι αρχές. Σύμφωνα με το πρώτο, έγινε λάθος στη νεότερη καταμέτρηση ή υπήρξε σφάλμα στον προηγούμενο έλεγχο της αποθήκης που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε νέα καταμέτρηση του υλικού και θα γίνει σύγκριση των δύο αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ωστόσο, οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε έγινε η αρχική συγκεντρωτική απογραφή του περιεχομένου της αποθήκης. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση των καταμετρήσεων με μία βάση δεδομένων που θα φανερώνει οριστικά πότε προέκυψε το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή διεξάγονται έρευνες σε αποθήκες σε άλλες μονάδες των Δωδεκανήσων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μη καταγεγραμμένη μεταφορά.

Το δεύτερο σενάριο αποδίδει την εξαφάνιση σε εγκληματική ενέργεια με τις αρχές να εστιάζουν στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω καθότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι αυστηρά.

Για τον λόγο αυτό εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να μελετηθούν κι άλλα πρόσωπα.

Όπως τονίζει πάντως το ρεπορτάζ, τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα θα καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη την κλοπή καθώς η αποθήκη φέρει τρεις κλειδαριές που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου και η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Δείτε σχετικά ρεπορτάζ 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Παναγιωτόπουλος για Λέρο: Το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες

Λέρος: Θρίλερ με τον οπλισμό – Δέκα άτομα στο «μικροσκόπιο» (video)