Μιχάλης Βλασταράκος: Θλίψη – Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου10 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 3:19 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:26 μμ


Πέθανε ο επί χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος.

Το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με θλίψη ενημερώθηκε για το θάνατο του πρώην προέδρου του ΠΙΣ και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και συναδέλφους του.

Ο Μιχάλης Βλασταράκος πολύ συχνά τόνιζε ότι η οικοδόμηση ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας -έτσι ώστε να στηρίζει το ΕΣΥ και να καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών- είναι επιβεβλημένη. Κατά τη διάρκεια της καριέρας και, αντίστοιχα, της θητείας του στην προεδρία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, πολλοί σημειώνουν ότι προσπάθησε εξαιρετικά και για αυτό.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Βλασταράκος

Γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας, το 1948. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που του δόθηκαν πρότυπα από τους σημαντικούς του προγόνους. Ο ίδιος έδειξε ζήλο για τη μάθηση από πολύ νεαρή ηλικία και αργότερα αρίστευσε.

Οι κλήσεις του τα ταλέντα του και η κοινωνική του ευαισθησία τον ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά. Ασχολήθηκε συστηματικά με την κοινωνική ζωή του τόπου με την συμμετοχή του σε διάφορους φορείς και οργανώσεις. Η προσφορά του και η δράση του στο έργο του, όμως, επεκτάθηκε και σε άλλους ορίζοντες. Και ως γιατρός ήταν πάντοτε κοντά στον άνθρωπο.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αρεόπολη, αποφοίτησε από Λύκειο Αθηνών το 1966. Απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1972. Υπηρέτησε την θητεία του στο Υγειονομικό Σώμα (1973 – 1975). Έκανε την υπηρεσία υπαίθρου στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας 1976. Ειδικεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων και στο Ιπποκράτειο ως ωτορινολαρυγγολόγος (1977 – 1980). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία στην ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική του ENT Hospital of London (1981). Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό στο δρόμο ταχύτητος 100 μέτρων. Χρημάτισε επίσης βοηθός στην Έδρα της Ανατομίας ως αριστούχος φοιτητής.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του, ανέλαβε υπεύθυνος του ακοολογικού και νευροωτολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” (1981 – 1987). Μη αποδεχόμενος τον διορισμό του στο ΕΣΥ, άσκησε τα ιατρικά του καθήκοντα στον ιδιωτικό χώρο από το 1987.

Αναμφισβήτητα υπήρξε ένας διακεκριμένος επιστήμονας στο χώρο του, αρθρογραφούσε για θέματα επιστημονικά ιατρικά και κοινωνικοπολιτικά. Υπήρξε, επίσης, μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πού θα βρέξει