Νίκος Μανιαδάκης: Τι ισχυρίζεται για την υπόθεση Novartis και την ποινική δίωξη εναντίον του (video)2 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:26 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:51 μμ


To πρόσωπο των ημερών είναι ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, ο οποίος συνελήφθη την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο «Ελ. Βενιζέλος«, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό και εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία.

Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και απάντησε για όσα κατηγορείται.

Όπως υποστήριξε, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «δεν έχει συναντηθεί ποτέ στη ζωή του», ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, τον είχε καλέσει ως μέλος της ομάδας που διαπραγματευόταν με την τρόικα, αλλά ποτέ δεν ήταν αξιωματούχος του υπουργείου, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο και δεν είχαν ιδιαίτερη συνεργα΄σια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι οι δικαστικές Αρχές του έκαναν επίμονες ερωτήσεις για τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

«Μου καταστρέφουν τη ζωή, την τιμή και την υπόληψή μου»

«Μου ζητήθηκε να γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει. Μού ζητήθηκε, συνέχισε, υπό καθεστώς πίεσης, να πω τι είχε κάνει ή δεν είχε κάνει το τάδε πολιτικό πρόσωπο», επισήμανε.

«Μου καταστρέφουν τη ζωή, την τιμή την υπόληψή μου, με έχουν ελέγξει επανειλημμένα» σημείωσε.

«Δεν γνώριζα τίποτα. Ενδεχομένως αυτό δεν ικανοποίησε, αλλά ήταν η αλήθεια. Ξαφνικά ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες, τους γνωρίζω λόγω κακού συντονισμού, λέει στις αρχές πως γνωρίζει ότι έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μού ασκηθεί πίεση. Δυσαρέστησα…» σχολίασε ο καθηγητής.

«Είμαι κατηγορούμενος επειδή ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι πήρα 120.000 ευρώ»

Σύμφωνα με τον Ν. Μανιαδάκη «είμαι κατηγορούμενος επειδή ένας άλλος μάρτυρας αορίστως είπε ότι πήρα 120.000 ευρώ. Δεν γνωρίζω κανέναν που έχει κάνει έκνομη πράξη, είμαι καθηγητής, τεχνοκράτης, που πήγα να βοηθήσω τη χώρα μας», υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τις ανακριτικές αρχές πως θα εγκατασταθεί στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας όμως πως θα επιστρέψει όποτε του ζητηθεί, επισημαίνοντας πως οι εισαγγελείς φρόντιζαν την διαδικασία για να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Ισπανία.

«Την Παρασκευή πριν ταξιδέψω ανταλλάξαμε ευχές με την κ. Τουλουπάκη (σ.σ εισαγγελέας Διαφθοράς), συνεργάτη της και τον υπεύθυνο αρχής προστασίας μαρτύρων μέσα στη ΓΑΔΑ. Είχα δηλώσει κατηγορηματικά ότι εφόσον μού ζητηθεί να γυρίσω θα γυρνούσα άμεσα. Ξέρουν οι αρχές ότι εργάζομαι στην Ισπανία, ήξεραν ότι η οικοσυσκευή μου θα πάει στην Ισπανία, και είχα οδηγίες για να εμπλακώ στο πρόγραμμα προστασίας της Ισπανίας».

Σχετικά με τη δίωξη που του ασκήθηκε για παθητική δωροδοκία ο κ Μανιαδάκης σχολίασε ότι έχει ελεγχθεί από όλους τους μηχανισμούς της χώρας σε βάθος δεκαετίας και δεν έχει βρεθεί τίποτα μεμπτό.

Διερωτήθηκε επίσης ότι πώς είναι δυνατόν να μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων εφόσον δεν είναι αθώος.

«Για να μπεις στο πρόγραμμα πρέπει να είσαι απόλυτα αθώος, δεν εκκρεμούσε τίποτα εις βάρος μου, αυτό ήταν προϋπόθεση συνεργασίας. Έκανα αναλύσεις, έπαιρνα στοιχεία που πήγαν στη Βουλή και χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Novartis: Καταγγελία-φωτιά του Παύλου Σαράκη για τον Νίκο Μανιαδάκη (video)

Ο Πολάκης βγάζει στη σέντρα δικαστικούς για Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ

Κουρουμπλής: Δεν ήταν σύμβουλός μου ο Μανιαδάκης, δεν είχε καμία σχέση με το υπουργείο Υγείας