Οικογενειακές τραγωδίες πίσω από τη λίστα του θανάτου – Στους 93 οι νεκροί10 Αυγούστου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:00 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:10 πμ


Με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων 91 ταυτοποιημένων θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική κλείνει ο πρώτος κύκλος της τραγωδίας.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο συνολικός απολογισμός είναι 93 νεκροί, εκ των οποίων δύο δεν έχουν αναγνωριστεί.

Οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφεραν να αποσπάσουν γενετικό υλικό από τις σορούς τους, αλλά δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής κάποιος συγγενής για να γίνει σύγκριση και ταύτιση των δειγμάτων.

Παιδιά και οικογένειες στη λίστα του θανάτου

Στους ταυτοποιημένους νεκρούς περιλαμβάνονται 45 γυναίκες, 35 άντρες και 11 παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος έξι μηνών.

Τουλάχιστον 13 οικογένειες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. Πρόκειται για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, τους θείους τους, τα αδέλφια τους ή τον παππού και τη γιαγιά τους.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και τουρίστες από τη Ρουμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Δεν διευκρινίζονται στον κατάλογο τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι σοροί.

Πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ή από το θερμικό κύμα

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αρκετά θύματα βρέθηκαν στον δρόμο στο Μάτι, από την οδό Χρυσανθέμων μέχρι και την Αργυρά Ακτή όπου εγκλωβίστηκαν τα οχήματά τους.

Άλλοι εντοπίστηκαν στην οδό Ισμήνης στον Νέο Βουτζά και 27 από τα θύματα βρέθηκαν σε οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου κατέφυγαν προσπαθώντας να βρουν δίοδο στη θάλασσα.

Οι περισσότεροι πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ή από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, ενώ λιγότεροι ήταν αυτοί που βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Ορισμένοι πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όταν αναποδογύρισαν οι βάρκες τους, ή τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους καθώς κολυμπoύσαν για να ξεφύγουν από τον καπνό που απλώθηκε πάνω από την παραλία.

Άλλοι, πέθαναν κατά τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία.

Χθες, η αρχική λίστα που δημοσιοποιήθηκε περιελάμβανε 92 θανόντες. Λίγες ώρες αργότερα προστέθηκε ένα ακόμη θύμα στον μακρύ κατάλογο. Πρόκειται για μία εγκαυματία με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, η οποία νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο.

Η τελευταία ενημέρωση του Υπ.Υγείας

Τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα 34 εγκαυματίες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Εξ αυτών οι έξι ήταν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και Θριάσιο.

Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική, Εύβοια, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Χαλκιδική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (civilprotection.gr), για σήμερα Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Θάσος)
Προβολή εικόνας στο TwitterΗ Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Προβολή εικόνας στο TwitterΣε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Τι αποκαλύπτει το πόρισμα της Περιφέρειας Αττικής για την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

H οργάνωση και διάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών