Οικογενειακός γιατρός: Οι τελευταίες εξελίξεις που ανατρέπουν τα δεδομένα11 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:47 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:05 μμ


Περισσότερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλισμένοι για να επιλέξουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι δίνει σιωπηρή παράταση καθώς πολίτες δεν βρίσκουν γιατρό. Παρότι, ο θεσμός είναι υποχρεωτικός για όλους, η αδυναμία εξεύρεσης του απαραίτητου αριθμού των γιατρών για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός καθιστά αναγκαία την παράταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι οικογενειακοί γιατροί που υπάρχουν στις 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας όσο και οι 617 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί φαίνεται ότι έχουν κλείσει τον αριθμό των ασθενών που έχουν δικαίωμα να εγγράψουν.

Συνάντηση Ξανθού με ΕΕΠΕ

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, καθίσταται σαφές ότι παρατείνεται το θέμα της υποχρεωτικής επιλογής γιατρού έως το τέλος του έτους, ενώ δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στους πολίτες που δε θα εγγραφούν.

Δηλώσεις Σταμάτη Βαρδαρού

Ωστόσο όποιος δε βρει οικογενειακό γιατρό να εγγραφεί θα πρέπει να πληρώνει τις επισκέψεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.

Όμως όλοι οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν κανονικά φάρμακα και να εκδίδουν παραπεμπτικά για εξετάσεις.

Όπως διαβεβαίωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους Παθολόγους της Ένωσης, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31/12/2018.

Τι είναι ο οικογενειακός γιατρός

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2019 λαμβάνει υποχρεωτική μορφή για όλους, αν και άρχισαν οι εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το σύστημα με τους παθολόγους. Παρόλα αυτά, πολλοί πολίτες ακόμη δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Οικογενειακός γιατρός: Αίτηση εγγραφής – Αναλυτικές οδηγίες