Πολυτεχνείο: Τουλάχιστον 20.000 πολίτες στην πορεία (photos-videos)17 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:52 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:57 μμ


Τουλάχιστον 20.000 πολίτες συμμετείχαν στην πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 17η Νοεμβρίου 1973.

Οι εκτιμήσεις της Αστυνομίας θέλουν το πλήθος των διαδηλωτών στην πορεία της Αθήνας να είναι κοντά στους 20.000.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πολυπληθέστερο μπλοκ αυτό του ΠΑΜΕ, με συμμετοχή 8.000 ατόμων. Στους 1.000 οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.

Οι διαδηλωτές έφτασαν περίπου στις 18:00 το απόγευμα στην «σιδηρόφρακτη» από κλούβες των ΜΑΤ αμερικανική πρεσβεία.

Περίπου στις 19:30 επικράτησε ένταση μεταξύ όταν διαδηλωτές από το μπλόκο του ΚΚΕ διαπληκτίσθηκαν με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωναν στο μπλοκ του κόμματος. Μάλιστα κάποιοι έριξαν μπουκάλια εναντίον των διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι πορείες με τις οποίες κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε και φέτος η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου από νωρίς εκπρόσωποι φορέων, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και απλοί πολίτες κατέθεσαν στεφάνια κι άφησαν λουλούδια στο μνημείο των ηρώων που βρίσκεται στο προαύλιο της Σχολής.

Μπροστά από το Πολυτεχνείο επί της Εγνατίας Οδού ξεκίνησαν μετά τις 18:00 το απόγευμα τρεις διαφορετικές πορείες που κινούνται μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό προξενείο στην Τσιμισκή.

Στην πρώτη πορεία συμμετέχουν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ενώ στην κεφαλή της βρίσκονται μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούν πανό.

Με δική του ξεχωριστή πορεία συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές του κόμματος και μέλη της Νεολαίας.

Από στιγμή σε στιγμή, αναμένεται να ξεκινήσει και η τρίτη πορεία, στην οποία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και κινήσεων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η Τροχαία διέκοψε από νωρίς το απόγευμα την κυκλοφορία των οχημάτων.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία (photos)

Πολυτεχνείο-πορεία: Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας (photos-video)