Σεισμός – Αθήνα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για μεγαλύτερο μετασεισμό (video)29 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:17 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:17 πμ


Ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Μαγούλα, άνοιξε και πάλι «μεγάλη κουβέντα», ανάμεσα στους Έλληνες σεισμολόγους.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, των 5,1 Ρίχτερ

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι ο σεισμός δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία της δόνησης των 5,1 Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε ότι ο σεισμός των, 4,2 Ρίχτερ έγινε αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους, ενώ σημείωσε ότι παρόμοιες δονήσεις θα συμβαίνουν ακόμη και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.

Παπαδόπουλος: Δεν αποκλείεται σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους

Την ίδια στιγμή, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγαλύτερου μεγέθους από τον χθεσινό (των 4,2 Ρίχτερ). «Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Οχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Λέκκας: Ομαλή εξέλιξη του φαινομένου 

Να σημειωθεί ότι για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. «Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», εξήγησε και προσέθεσε: «Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία. Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, τη θέση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ενίσχυσε η άποψη του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη. Ο κ. Καραστάθης, μιλώντας στο One Channel, τόνισε ότι τα 4,2 Ρίχτερ είναι μετασεισμός των 5,1 Ρίχτερ. Παρά ταύτα, σημείωσε ότι δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθείται φθίνουσα πορεία στη μετασεισμική δραστηριότητα όσο απομακρυνόμαστε από τον κύριο σεισμό.

Χουλιάρας για σεισμό: Δεν τελειώσαμε, είναι ακόμα πολύ νωρίς

«Δεν τελειώσαμε με το σεισμό, είναι πολύ νωρίς» είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας για τη χθεσινή δόνηση που αναστάτωσε την Αττική κι έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, έκανε λόγο για φθίνουσα ένταση και ακολουθία των μετασεισμών της δόνησης της 19ης Ιουλίου.

Όσο για τον αν θα πρέπει να φοβόμαστε άλλους σεισμούς είπε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» στον Ant1: «Να φοβόμαστε όχι, να είμαστε έτοιμοι για άλλους σεισμούς πρέπει».

Όσο αφορά στην ακολουθία των μετασεισμών, σημείωσε πως «όσο περνούν οι μέρες θα πρέπει να μειώνονται».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος ο κύριος σεισμός της 19ης Ιουλίου να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, σημείωσε πως είναι μικρό το μέγεθός του για να κάνει κάτι τέτοιο, επιβεβαίωσε, ωστόσο πως ήταν το ίδιο ρήγμα με αυτό του σεισμού του 1999.

Δείτε το video:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Ο χάρτης πρόβλεψης