Σεισμός στην Αθήνα: Προβλέψεις για μετασεισμούς (video)28 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:15 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:02 μμ
seismografos2


Ο σεισμός στην Αθήνα μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε επίκεντρο τον ίδιο εστιακό χώρο με εκείνον της 19ης Ιουλίου, στη Μαγούλα, όπως εξήγησε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης νωρίτερα στον Alpha.

Σημειώθηκε στις 19:09. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δήλωσε ότι ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ.

Καθησυχαστικός και ο διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών

Λίγο αργότερα, μίλησε στο One Channel, ο διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης. Εμφανίστηκε  επίσης καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε τέτοιοι σεισμοί είναι αναμενόμενοι.

«Ο κόσμος ανησυχεί επειδή δεν ξέρει» είπε ο κύριος Καραστάθης. Όπως εξήγησε: «Ένας σεισμός της τάξης του 5,1 μπορεί να δημιουργήσει μετασεισμούς σαν τον σημερινό. Οι νόμοι της στατιστικής για τη σεισμολογία λένε, ότι το συνηθέστερο μέγιστο μέγεθος των μετασεισμών είναι μία μονάδα κάτω κατά μέσο όρο».

«Λίγο μετά τα 5,1 Ρίχτερ είχαμε μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ και τώρα 4,2. Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά» τόνισε ο διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.

«Αυτός ο σεισμός είναι τακτικός και φυσιολογικός. Δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως όσο περνάει ο καιρός αραιώνουν οι μετασεισμοί, αλλά δεν ακολουθούν πάντα φθήνουσα πορεία».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι δεν αποκλείονται μεγαλύτεροι μετασεισμοί από τον σημερινό σεισμό ενώ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υποστηρίζει ότι με αυτόν τον σεισμό κλείνει η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής.

«Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς»

«Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Είναι ένας σεισμός τον οποίον τον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: «Το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία». «Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Σεισμός 4, 2 στην Αθήνα (video)