Οι τέσσερις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στους συμβασιούχους

3
Meeting between Greek Prime Ministera Alexis Tsipras and members of Federation of workers of all specialisations in the Municipalities and local communities of Greece in Athens, Greece on Jun. 27, 2017 / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΠΟΕ - ΟΤΑ στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου, 2017

«Έγινε μια καλή συζήτηση. Το κλίμα ήταν ασφαλώς βελτιωμένο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπ. Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Νίκος Τράκας επεσήμανε ότι συζητήθηκαν νέες προτάσεις και ότι υπήρξαν βελτιώσεις στην τροπολογία για τους συμβασιούχους που θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα θα απασχολήσουν στην εκτελεστική επιτροπή της Ομοπσπονδίας η οποία θα συγκλιθεί σε μια ώρα και θα ανακοινώσει την αναστολή η τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σε ότι αφορά την εισαγγελική παρέμβαση, ο Νίκος Τράκς είπε ότι η ΠΟΕ-  ΟΤΑ είναι συνηθισμένη σε κάτι τέτοια και τόνισε χαρακτηριστικά: «Εδώ είμαστε ας έρθουν να μας συλλάβουν»

Πάντως όπως όλα δείχνουν η παρέμβαση Τσίπρα έχει αλλάξει το κλίμα μετά τη συγκρουσιακή διάθεση που υπήρξε χθες στη συνάντηση της Ομοσπονδίας  με τον Πάνο Σκουρλέτη.

 

Πριν λίγο από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία επιβεβαιώνει το καλό κλίμα της συνάντησης και μιλά για μια εποικοδομητική συζήτηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους».

 

Βελτιώσεις στη νομοθετική ρύθμιση 

Το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε η βελτιωμένη πρόταση του υπ. Εσωτερικών για τους συμβασιούχους. Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί σήμερα Τρίτη στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Μεταξύ άλλων η βελτιωμένη πρόταση προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση της «πολιορκίας» των σκουπιδιών. Ο υπουργός Εσωτερικών, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ. Οπως είπε οι συγκεκριμένες θέσεις θα έπρεπε να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό.