Το ερώτημα μιας μάνας8 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:40 μμ


Η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής εκτός από ένα ιστορικό δικαστικό και πολιτικό γεγονός αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μάθημα ανθρώπινης συμπεριφοράς που τα μηνύματα που εκπέμπει μας υπενθυμίζουν τα βαθιά νοήματα που συναντάμε στην αρχαία τραγωδία και στα κλασικά έργα της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και της ψυχανάλυσης.

Του Δημήτρη Στεμπίλη 

[email protected]

Κεντρικό πρόσωπο η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου. Έχουν γραφεί πολλά γι’ αυτήν την πραγματική σύγχρονη ηρωίδα που αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια, θάρρος και πυγμή τους δολοφόνους του γιου της, οι οποίοι αποτελούν case study θρασυδειλίας και ανθρωπιστικού αμοραλισμού που έφτασε στην αφαίρεση της ζωής ενός νέου ανθρώπου και στις ων ουκ έστι αριθμός επιθέσεις σε μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους.

Με την απλότητα της διατύπωσης των βασανιστικών ερωτημάτων που ταλανίζουν και την ίδια, η Μάγδα Φύσσα αφοπλίζει τα δήθεν επιχειρήματα όλων αυτών των γυμνασμένων σκελετών που βγήκαν από τα πιο σκοτεινά υπόγεια της ιστορίας και που ευτυχώς ο Ελληνικός Λαός τους πέταξε έξω από το περιστύλιο του Κοινοβουλίου.

Πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτού του δράματος εν εξελίξει ήταν τη Δευτέρα στην απολογία του πρώην βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που στις ερωτήσεις των δικαστών ανέφερε μεταξύ άλλων για τις πολιτικές του θέσεις ότι «Με ενδιαφέρει η Ελλάδα και τα παιδιά της χώρας. Με ενδιαφέρει να σώσω τα Ελληνόπουλα, ό,τι μπορώ από αυτά».

Και η Μάγδα Φύσσα ρώτησε: «Το δικό μου γιατί το σκοτώσατε;»…