ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας για Γενοκτονία των Ποντίων: Προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας22 Μαΐου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:26 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:26 πμ


Το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία απαντά στις προκλητικές δηλώσεις από Τουρκία που ζητούν αποζημίωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ξεπέρασε κάθε όριο η Τουρκία: Ζητάει αποζημιώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Αμετανόητος ο Ερντογάν: Η Γενοκτονία έγινε κατά των Τούρκων (video)