Αντιδημοκρατικός κατήφορος13 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:57 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:58 μμ


Το πολυτιμότερο πολιτικό κεφάλαιο κάθε νέας κυβέρνησης είναι η εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας και διαλόγου, ο σεβασμός της λειτουργίας και της αυτονομίας των θεσμών, η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας. Μόνο μέσα στο πλαίσιο αυτό μπορεί μια νέα κυβέρνηση να αναπτύξει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, διασφαλίζοντας την κοινωνική συναίνεση ή, έστω, την ανοχή.

Η σημερινή όμως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πράττει τα ακριβώς αντίθετα. Συμπεριφέρεται με πρωτοφανή οίηση και διακατέχεται από ένα ακραία εκδικητικό μένος κατά των αντιπάλων της, με συνέπεια να περιφρονεί τη θεσμική νομιμότητα και να νομοθετεί στα όρια, αν όχι και καθ’ υπέρβαση των συνταγματικών διατάξεων προκειμένου να επιβάλει ένα δικό της θεσμικό και πολιτικό «καθεστώς».

Κραυγαλέα παραδείγματα της νοοτροπίας και της πρακτικής αυτής αποτελούν η κατάργηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με προκλητική στοχοποίηση της κυρίας Θάνου, η ουσιαστική αλλοίωση της ψήφου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η μετά μανίας προωθούμενη εδώ και χρόνια από τη ΝΔ κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σε όλες αυτές τις επιλογές, όπως και σε πολλές άλλες που προηγήθηκαν, είναι πρόδηλες τόσο οι συνταγματικές υπερβάσεις όσο και η προκλητική περιφρόνηση θεσμών και δημόσιων λειτουργών.

Είναι προφανές ότι με τις παρεμβάσεις αυτές η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να ξεθεμελιώσει και να απαξιώσει -θεσμικά και ιδεολογικά- το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο πλήρους ασυδοσίας για τα συμφέροντα που την έφεραν στην εξουσία. Η περιφρόνηση όμως προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα συνιστά περιφρόνηση προς την ίδια τη λαϊκή βούληση και τη λαϊκή κυριαρχία. Ας κατανοήσει ο πρωθυπουργός ότι το 40% που επικαλείται συνεχώς δεν μπορεί κατ’ ουδένα τρόπο να αποτελέσει ούτε άλλοθι ούτε πολιτικό διαβατήριο για αντιδημοκρατικές επιλογές και πρακτικές.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 114 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Εντυπωσιακή άνοδος στην κυκλοφορία της εφημερίδας «Νέα Σελίδα»