Η χαμένη τιμή της εποχής Σημίτη29 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 1:35 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:35 μμ


Η αλήθεια μπορεί κάποιες φορές να είναι πικρή και ανελέητη, αποτελεί όμως το αμετακίνητο πειστήριο για τα πεπραγμένα των πολιτικών ηγετών.

Του Πάνου Κολιοπάνου

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου στερεί και το ελάχιστο ηθικό έρεισμα από τον Κώστα Σημίτη να παριστάνει τον κριτή και τον επικριτή του πολιτικού συστήματος. Είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, του οποίου τρεις κορυφαίοι οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Τάσος Μαντέλης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές και ο Γιάννος Παπαντωνίου ήδη προφυλακίστηκαν με βαρύτατες κατηγορίες. Ο τελευταίος δε με περισσή θρασύτητα θεωρεί την απόφαση των δικαστών προϊόν πιέσεων του… Πολάκη, ενώ μόλις προ ολίγου καιρού μιλούσε για την αδέκαστη Δικαιοσύνη, η οποία θα τον δικαίωνε.

Το τεκμήριο της αθωότητας, δεν ισχύει μόνον για τον ίδιο, αλλά και γι’αυτούς τους οποίους μέμφεται. Ο κ. Σημίτης δεν ήταν πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ όταν ο Τσοχατζόπουλος υπέγραφε ό,τι υπέγραφε; Ο Τάσος Μαντέλης δεν ήταν εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Σημίτη; Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν ήταν το αγαπημένο παιδί του πρώην πρωθυπουργού;

Τον διόρισε, εξάλλου, το υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και κατόπιν υπουργό Εθνικής Άμυνας. Προφανώς και εκτίμησε, συν τοις άλλοις, και το ηθικό του υπόβαθρο. Κι αν δικαστεί και καταδικαστεί ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός, τότε και πάλι θα σφυρίζει αδιάφορα ο κ. Σημίτης;

Να θυμίσω ότι ο κ. Παπαντωνίου έχει ήδη μια αμετάκλητη καταδίκη για το «πόθεν έσχες». Ενώπιον του λαού και της Ιστορίας η στρεψοδικία των πολιτικών είναι επιεικώς απαράδεκτη. Και πολύ περισσότερο όταν αφορά σε πρωθυπουργούς.

Δημοσιεύθηκε στην στήλη «Dark Side» στο φύλλο 73 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Η Γνώμη της «Νέας Σελίδας»: Χέρι χέρι με τους υπόδικους του Σημίτη ο Μητσοτάκης

Από τον Σημίτη στον Κυριάκο ένας… Παπαντωνίου δρόμος