Η Γνώμη της «Νέας Σελίδας»: Χέρι χέρι με τους υπόδικους του Σημίτη ο Μητσοτάκης29 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:09 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:09 πμ


Ο περίφημος σημιτικός εκσυγχρονισμός, με σημαία τις «μεταρρυθμίσεις» και την «ορθολογικοποίηση» της οικονομίας, παρουσιάστηκε και διαφημίστηκε ως «λύση σωτηρίας» απέναντι στις παραδοσιακές πολιτικές. Στην πραγματικότητα, αποτέλεσε τη «μήτρα» μέσα από την οποία αναδύθηκαν και κυριάρχησαν ο εγχώριος νεοφιλελευθερισμός αλλά και το έκνομο «εκκολαπτήριο» που γέννησε και γιγάντωσε το κύκλωμα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Ένα κύκλωμα που διεκδίκησε και κατέκτησε δεσπόζουσα πολιτική θέση στις κρίσιμες αποφάσεις και μετεξελίχθηκε σε άτυπο «κόμμα» που χειραγωγεί σήμερα τη Νέα Δημοκρατία και τους κομματικούς «συνοδοιπόρους» της.

Ο νεοφιλελεύθερος – σημιτικός εκσυγχρονισμός όλα αυτά τα χρόνια αναπαράγεται κάτω από διάφορες μορφές. Επανεμφανίστηκε δυναμικά την εποχή των μνημονίων, ιδιαίτερα την περίοδο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία υψηλόβαθμα στελέχη του εκσυγχρονισμού επέδειξαν πρωτοφανή ζήλο στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων – μνημονιακών πολιτικών και στην επίδειξη δουλικότητας προς τους δανειστές.

Σήμερα που το σύστημα της διαπλοκής και οι κομματικοί του εκφραστές διεξάγουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα, τα «ορφανά του Σημίτη», εντός και εκτός του Κινήματος Αλλαγής, διαγράφουν δορυφορικές τροχιές γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, αναζητώντας την κατάλληλη συγκυρία για να ενταχθούν στην ακροδεξιά – νεοφιλελεύθερη παράταξη, με την οποία δεν έχουν πλέον διαφορές. Άλλωστε, ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένως δείξει τη μεγάλη του επιθυμία να απορροφήσει «εκλεκτά» στελέχη του σημιτικού περιβάλλοντος.

Το εκσυγχρονιστικό «παράδειγμα» δεν βιώνει μόνο τον ακραίο ιδεολογικοπολιτικό εκφυλισμό και ευτελισμό του. Τα κάγκελα των φυλακών, οι μίζες, η διαφθορά, η συναλλαγή αποκαλύπτουν τις αθλιότερες μορφές και συνέπειές του. Επιτέλους, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το «στικάκι» του και ο «πρωθιερέας του εκσυγχρονισμού», Κώστας Σημίτης, θα πρέπει να δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Γιατί η σιωπή δεν είναι πάντα «χρυσός», αλλά, πολύ συχνά, απόδειξη βαρύτατης ενοχής.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 73 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Από τον Σημίτη στον Κυριάκο ένας… Παπαντωνίου δρόμος

Σπίρτζης στη «Νέα Σελίδα»: Συγκεκριμένα συμφέροντα θέλουν λάφυρο το Θριάσιο

Κώστας Μπακογιάννης στη «Νέα Σελίδα»: Τα προβλήματα δεν έχουν κομματική σημαία