Ειδήσεις που ζητούν… ένα λεπτό προβολής11 Ιουλίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 1:12 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:32 πμ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
gkoronε[email protected]

Από την ανασκόπηση του Τύπου την περασμένη Πέμπτη, δύο αρθρογράφοι, ο Μανώλης Κοττάκης στη «Δημοκρατία» και ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «Καθημερινή», καταπιάνονται με το ίδιο θέμα: την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης, στο ΕΣΡ επειδή οι εργασίες της Επιτροπής δεν βρίσκουν θέση στα δελτία ειδήσεων των καναλιών, αλλά και την απάντηση του Συμβουλίου, που δήλωνε αναρμόδιο να τοποθετηθεί σε ειδήσεις που δεν έχουν μεταδοθεί.

Σημείωνε, λοιπόν, ο Κοττάκης πόσο μελαγχολικό είναι «εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας, η οποία ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σταθμών, να αισθάνονται ανήμποροι να επιτύχουν την ελάχιστη κάλυψη των εργασιών μιας επιτροπής για μείζον θέμα του δημόσιου βίου. Το μέγα θέμα είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης. Πόσες σημαντικές ειδήσεις δεν “παίζουν” καθημερινά. Ακούσατε, π.χ., την είδηση για την προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται για τυχόν χρηματισμό Σημίτη; Τη δήλωση του αδελφού του μήπως; Το πόρισμα της προανακριτικής για τον Γιάννο; Ο Γιαννουσάκης όμως έχει στρογγυλοκαθίσει στα σαλόνια μας». Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η γνώμη του Μανδραβέλη, που, επαναλαμβάνοντας την επιχειρηματολογία της περιόδου του δημοψηφίσματος περί πολιτικών που θέλουν να κάνουν τους αρχισυντάκτες, δανείστηκε στοιχεία της ομιλίας του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου «που είπε το αυτονόητο: “Η απάντηση του ΕΣΡ είναι σαφέστατη, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με γεγονότα που δεν μεταδίδονται, κανείς δεν μπορεί να επιβάλει αξιολόγηση και ιεράρχηση ειδήσεων”».

Για να μην το πάμε πολύ μακριά, για το τι είναι είδηση σ’ αυτή την έρμη χώρα καταρχάς δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο δημοσιογράφοι που ανήκουν στον ίδιο χώρο ή, έστω, αρθρογραφούν σε εφημερίδες που υποστηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά, έλεος, έπειτα από εφτά χρόνια μνημονίων και επιτροπείας, καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας, περικοπών σε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά επιδόματα, δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται στοιχεία και καταθέσεις που αφορούν στο πάρτι της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στην Υγεία ή στις μίζες των εξοπλιστικών; Δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό τηλεοπτικού χρόνου για να χωρέσει μια τέτοια είδηση σε ένα δελτίο, έστω κάπου ανάμεσα στον θρίαμβο του Ντάνου στο «Survivor» και στις τουαλέτες της εκθαμβωτικής Μελάνια;