Λειτουργώντας «έξω από το κουτί»29 Ιανουαρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:39 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:39 μμ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Τις διεθνείς διακρίσεις Ελλήνων, κυρίως σε τομείς που είχαμε μείνει πίσω και τώρα τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, τις αναδεικνύουμε από αυτή εδώ τη στήλη και γενικότερα από τη «Νέα Σελίδα». Τα βήματα της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τις πολυθρύλητες startups και τους νέους και τις νέες επιχειρηματίες που πίστεψαν πραγματικά ότι η κρίση έκρυβε και ευκαιρίες τις παρακολουθούμε με ρεπορτάζ, απόψεις, ακόμα και με γνωστοποιήσεις για πρωτοβουλίες από διάφορους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ετσι μόνο ικανοποίηση νιώθουμε κάθε φορά που ένας νέος πολυμήχανος Οδυσσέας ξεπετάγεται μέσα από τα σπλάχνα της δύσμοιρης αυτής κοινωνίας. Τελευταίος στη μακρά σειρά ο 24χρονος Σταύρος Τσομπανίδης, ο οποίος συμπεριελήφθη στη λίστα «30 under 30» του «Forbes». Τι έκανε ο Σταύρος μαζί με τον συνέταιρό του, Νίκο Αθανασόπουλο, και την ολιγομελή ομάδα τους; Με όπλα την εφευρετικότητά τους και έναν από τους πιο… άχρηστους οργανισμούς του πλανήτη, τα ξερά φύκια που συσσωρεύονται σε τόνους στις ελληνικές ακτές, έφτιαξαν στολίδια και χρηστικά αντικείμενα -από θήκες για κινητά μέχρι… ρακέτες- φιλικά στο περιβάλλον.

Η ιστορία τους θυμίζει ένα άλλο success story στα χρόνια της κρίσης, αυτό του Περικλή Θέρριου και της συζύγου του, Ελένης, των δημιουργών των δημοφιλών ξύλινων γυαλιών ηλίου. Το αδιέξοδο στις συμβατικές επαγγελματικές καριέρες τους πυροδότησε το φιτίλι της ευρηματικότητάς τους, βοηθώντας να γίνει το «κλικ» για τη μεταστροφή σε κάτι πιο δημιουργικό, καινοτόμο, ευχάριστο και αποδοτικό.

Κάπου διάβασα ότι η Mrs Apivita, Νίκη Κουτσιανά, είχε δηλώσει πως «η επιτυχία έρχεται όταν σκέφτεσαι έξω από το κουτί». Εξω από το κουτί σκέφτηκαν ο Σταύρος και ο Νίκος, ο Περικλής και η Ελένη, ο Λεωνίδας και η Μάγκυ με την εφαρμογή για παραγγελία room service μέσω κινητού που φιλοξενήσαμε στη «Νέα Σελίδα», όπως και την παρέα των 25άρηδων που δημιούργησαν το πρώτο παιχνίδι-ψυχομετρικό τεστ για gamers. Και κέρδισαν.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 34 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 28/01/2018