Μητσοτάκης: Ο πολιτικός βούρκος το φυσικό του περιβάλλον13 Μαΐου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:33 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:02 μμ


Κατά την πρώτη περίοδο της προεδρίας του στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνταν, έστω και τυπικά, στον χώρο της πολιτικής.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Οι δυσκολίες της κυβέρνησης λόγω της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου κρατούσαν ζωντανή την ελπίδα του ότι η προφητεία της «αριστερής παρένθεσης» θα εκπληρωνόταν οπωσδήποτε. Αν όχι την επόμενη εβδομάδα, σίγουρα τον επόμενο μήνα…

Εάν διέθεταν ελάχιστη πολιτική διορατικότητα και κοινό νου ο κ. Μητσοτάκης και το συστημικό επιτελείο του θα είχαν αντιληφθεί ότι από το καλοκαίρι του 2017 και μετά είχε σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή στάσης των δανειστών προς τη χώρα μας.

Αλλαγή που οφειλόταν τόσο στην ικανοποιητική πορεία της οικονομίας μας όσο και στην επιθυμία τους να αποτραπεί οποιαδήποτε κρίση στην Ευρωζώνη, ενόψει μάλιστα των εκλογών στη Γερμανία… Όμως οι εγχώριοι συστημικοί εταίροι «αγρόν ηγόραζον».

Παρέμειναν ακλόνητοι στην πολιτική τους στρατηγική, μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Από τότε άρχισαν να τους «ζώνουν τα φίδια», και μάλιστα η κατάσταση γι’ αυτούς άρχισε να γίνεται αφόρητη όταν νομοθετούνταν και ετίθεντο σε εφαρμογή, το ένα μετά το άλλο, όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Το «δεύτερο κύμα» των μέτρων, που όχι μόνο δεν είχε συγκυριακό χαρακτήρα αλλά δρομολογούσε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, πέταξε κυριολεκτικά εκτός του πολιτικού «τερέν» τη ΝΔ και τους συμμάχους της, αφού οδηγούσε νομοτελειακά σε εμφανή ενίσχυση τις δυνάμεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ανασχεδιασμός της «πολιτικής τακτικής» των εταίρων του «μαύρου μετώπου» κατέστη αυτόματα απολύτως αναγκαίος.

Το «απόρθητο οχυρό» του ΣΥΡΙΖΑ διέθετε και διαθέτει δύο «υπέροπλα»: την πολιτική προσωπικότητα, το ήθος, την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα και το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαξιωθεί, να «κοντύνει» ώστε να προσαρμοστεί στο ιδιαιτέρως χθαμαλό πολιτικό ανάστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι επίσημοι συστημικοί – καθεστωτικοί μηχανισμοί έπρεπε πάση θυσία να μεταφέρουν την αναμέτρηση στο πεδίο της παραπολιτικής, της ψευδολογίας, της συκοφάντησης.

Στην πρώτη φάση ενεργοποιήθηκαν ο ΣΚΑΪ, το «Πρώτο Θέμα» και το συγκρότημα Μαρινάκη. Όμως, επειδή η παραγωγή πολιτικής «λάσπης» κρίθηκε ανεπαρκής, επιστρατεύθηκε ακόμα και το «Μακελειό».

Κι όλον αυτόν τον πολιτικό βούρκο ανέλαβε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να τον μεταφέρει στο Κοινοβούλιο, να τον επισημοποιήσει και να τον «νομιμοποιήσει»…

Η εμφανής πολιτική του ανεπάρκεια δεν του επέτρεπε να συνειδητοποιήσει ότι με τις επιλογές του αυτές συσπειρώνει προοδευτικούς – δημοκρατικούς πολίτες γύρω από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος, εμφανίζοντας ως απεχθές πολιτικό πρόσωπο, βυθίζεται στον βούρκο που ο ίδιος δημιούργησε.

Εκτός του πεδίου της πολιτικής, καταφύγιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο βούρκος. Εντός του πεδίου της πολιτικής είναι υποχρεωμένος να στηρίξει το απεχθές νεοφιλελεύθερο – ακροδεξιό του πρόγραμμα που τρέπει σε φυγή τους πολίτες…

Και δεν του έφτανε η διαπλοκή και οι ακροδεξιοί καθοδηγητές του· έχει τώρα «χρεωθεί» και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που του υπενθυμίζει καθημερινά τα νεοφιλελεύθερα – ευρωπαϊκά του «καθήκοντα» για την εξόντωση των ανέργων.

Το αδιέξοδο του Μητσοτάκη

Το εμφανές αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τον εαυτό του και την παράταξη του ο κ. Μητσοτάκης – ως επίσημος πολιτικός εκπρόσωπος του «καθεστώτος» – δεν έχει τακτικό αλλά στρατηγικό χαρακτήρα.

Το «σύστημα» και οι κομματικοί διεκπεραιωτές του εγκλωβίστηκαν στην παγίδα που έστησαν στον αντίπαλό τους και τώρα δεν διαθέτουν κανένα περιθώριο ελιγμών.

Γι’ αυτό και η «τακτική» της λάσπης και της χυδαιολογίας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος.

Όμως είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν στον πολιτικό βούρκο που ο ίδιος επέλεξε.

Σύντομα ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ θα συνειδητοποιήσει ότι η «εκδίκηση» της πολιτικής και της δημοκρατίας είναι πολύ σκληρή για όσους περιφρονούν και ευτελίζουν τις αξίες και τις αρχές τους.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 101 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 12 Μαΐου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ευρωεκλογές: Σκληρή απάντηση στο «μαύρο μέτωπο»

ΝΔ: Μούδιασμα και εκνευρισμός για μέτρα & όξυνση

Ο Μητσοτάκης και το Περιστέρι που «βγάζει» μόνο ψυκτικούς και συντηρητές ασανσέρ (video)