ΝΔ: Άδειο πολιτικό κέλυφος και «φερτή ύλη» της διαπλοκής6 Μαΐου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:42 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:43 μμ


Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με τη συμπεριφορά και τις επιλογές της μας παραπέμπει κατευθείαν στον μύθο του Μυνχάουζεν: βυθισμένη στα λασπόνερα του νεοφιλελεύθερου – ακροδεξιού «βούρκου», πιάνεται κυριολεκτικώς από τα μαλλιά της για να κρατηθεί στην επιφάνεια.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Η άρχουσα ομάδα της ΝΔ και σε πολλές περιπτώσεις και αυτή του Κινήματος Αλλαγής κατασκευάζουν δικές τους, εφήμερες κα ευτελείς «πραγματικότητες» και πάνω σ’ αυτές επιχειρούν να διαμορφώσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Η ιστορική κρισιμότητα των ευρωεκλογών και η ίδια η επιβίωση της Ευρώπης δεν απασχολούν τη ΝΔ και την ηγεσία της. Το ευρωπαϊκό τους πρόγραμμα είναι μια λευκή σελίδα σε φαιομέλανο φόντο.

Γι’ αυτούς οι ευρωεκλογές ταυτίζονται με την επίκληση της εύνοιας του Μάνφρεντ Βέμπερ και με την προσδοκία τους να αναδεχτεί αυτός ο υπερσυντηρητικός και ακροδεξιών αντιλήψεων πολιτικός σε πρόεδρο της Κομισιόν.

Αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την ηγεσία της ΝΔ.

Γιατί η διεύρυνση της συμμαχίας των συντηρητικών και ακροδεξιών (φασίζουσας κοπής) κομμάτων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη συνέχιση των σκληρών νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων και της απηνούς λιτότητας.

Η ακροδεξιά – υπερσυντηρητική πολιτική οικογένεια είναι, άλλωστε, ο φυσικός χώρος της ΝΔ.

Όσο για τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος, αυτά αποτελούν «ξεπερασμένα» και «ενοχλητικά» υπολείμματα άλλων εποχών, που εμποδίζουν τελικά την οικονομική πρόοδο…

Στο εσωτερικό μέτωπο, η ΝΔ λειτουργεί ως φερέφωνο και αναπαραγωγικός μηχανισμός των θέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ακροδεξιά καθοδήγησή του δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια.

Η δική του «πραγματικότητα» είναι η περίοδος 2010-2014 και βούλησή του είναι να συνεχιστεί το μνημονιακό πρόγραμμα εκεί που σταμάτησε το 2014.

Γι’ αυτό και διαφημίζει ανενδοίαστα την περικοπή μισθών, δώρων, συντάξεων, επιδομάτων, τις μαζικές απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.

Η σύγκρουση με την πραγματικότητα και την ίδια την κοινωνία είναι περισσότερο από εμφανής. Κι όταν το εσωτερικό «οπλοστάσιο» εξαντλείται, τότε εισάγονται «επιχειρήματα» από το εξωτερικό, όπως συνέβη με τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Βενεζουέλας.

Σ’ αυτές τις εξελίξεις οι ηγετικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προκαλούν την κοινή λογική και το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, όταν, π.χ., εμφανίζουν τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κι όταν πανηγυρίζουν για τα πραξικοπήματα που επιδιώκουν οι τυχοδιωκτικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ και των αχυρανθρώπων του στο εσωτερικό της Βενεζουέλας.

Στις ισπανικές εκλογές υπάρχουν δύο ηττημένοι: το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας και η στρατηγική που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής.

Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας ηττήθηκε λόγω της μαζικού χαρακτήρα διαφθοράς του, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που άσκησε αλλά και της ταύτισής του με τις ακροδεξιές θέσεις του Vox.

Οποία ομοιότης! Η ΝΔ υιοθετεί τον άγριο νεοφιλελευθερισμό και ταυτίζεται με την ακροδεξιά, έχοντας ενσωματώσει τον ΛΑΟΣ – το αντίστοιχο του Vox.

Κι όσο για τη σχέση της με τη διαπλοκή, εδώ οι ολιγάρχες μπορεί να μην έχτισαν στη ΝΔ κομματικό μέγαρο, όπως στην Ισπανία, αλλά ασκούν την πλήρη πολιτική καθοδήγησή της και αρκούνται σε «χορηγίες» γραφείων και ψυκτικών μηχανημάτων…

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δέχτηκε ισχυρό πολιτικό ράπισμα από τη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας.

Η προοδευτική πρόταση των Ισπανών Σοσιαλιστών και οι αντίστοιχες συνεργασίες που προωθούν βρίσκονται σε πλήρη σύγκρουση και ρήξη με τη συμπαράταξη ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

«Αποφύγαμε την πασοκοποίηση» ήταν η πρώτη επίσημη δήλωση των νικητών. Κι αυτή η διαπίστωση αποκαλύπτει το μέγεθος της ανυποληψίας στην οποία έχει περιέλθει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε διεθνές επίπεδο.

Όμως ούτε με «ξένα δάνεια» ούτε με παραπολιτικές χτίζονται κόμματα. Κόμμα σημαίνει «χώρος» παραγωγής πολιτικής, προγραμμάτων, διατύπωσης συγκεκριμένων προτάσεων.

Η ΝΔ έχει μεταβληθεί σε κενό κομματικό – πολιτικό κέλυφος που χρησιμοποιείται ως «αποθετήριο» κάθε είδους ψευδολογίας και παραπολιτικής.

Γι’ αυτό και η σχέση της ηγεσίας και του μηχανισμού της ΝΔ με την κοινωνία δεν είναι οργανική, αλλά διαμεσολαβημένη από τα «επιχειρήματα» και τις πρακτικές των προπαγανδιστικών μηχανισμών των ολιγαρχών της διαπλοκής.

Με την πρώτη επίσημη αποτυχία του, το άδειο αυτό κομματικό κέλυφος θα διαρραγεί και θα καταρρεύσει.

Όπως συνέβη με το πρώην ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, που σήμερα αποτελεί το παρακολούθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά στην πολιτική ιστορία αποτελεί και τον προάγγελο όσων θα επακολουθήσουν στη ΝΔ.

Η «πασοκοποίηση» της ΝΔ είναι για όλους αυτούς τους λόγους ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Αλλού, λοιπόν, το όνειρο κι αλλού το θαύμα…

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 100 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 5 Μαΐου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Η δημοσκόπηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας

ΝΔ: Ο φόβος του ντιμπέιτ και του… αυτογκόλ

Γαλάζιες φουρτούνες στην Πάτρα