Νοσηρές ανοησίες

17

Η σοκαριστική αυτοκτονία των δύο νεαρών αλλοδαπών στην Κεφαλονιά, που, κατά τα φαινόμενα, προέκυψε ως «θυσία» σε σατανιστική τελετή, θύμισε οικεία κακά και επανάφερε στο προσκήνιο ένα κοινωνικό ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί προσοχή και υπευθυνότητα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Κάθε φορά που σημειώνεται ένα τέτοιου τύπου περιστατικό αυξάνεται το ενδιαφέρον, κυρίως της νεολαίας, για τον σατανισμό, τη μαύρη μαγεία, τις επικλήσεις των πνευμάτων και άλλες νοσηρές ανοησίες. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια, όταν 22χρονος με ψυχολογικά προβλήματα είχε δολοφονήσει ανήμερα του Πάσχα άστεγη προκειμένου να τη θυσιάσει στον εωσφόρο. Η περιέργεια των πιτσιρικάδων «χτύπησε κόκκινο», κι όπου υπάρχει εφηβική περιέργεια, ακολουθεί αναζήτηση στο διαδίκτυο. Κι εκεί βρίσκεις τα πάντα: βίντεο με τελετές, ιστοσελίδες με σύμβολα, προσευχές και κατάρες, φόρουμ για αρχάριους, πληροφόρηση για τις «διεθνείς εξελίξεις» γύρω από τον αποκρυφισμό, τον μυστικισμό, τον Βελζεβούλ και όλα τα συναφή. Με υπερβολές, με ανευθυνότητα, με υφέρποντα προσηλυτισμό. Οπως, για παράδειγμα, στα fake news περί ανέγερσης «εκκλησίας του Σατανά» στην Κηφισιά! Για συγκεκριμένους λόγους και στόχευση, το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το «ρεπορτάζ», είχε εγκρίνει την ανέγερση μνημείου στον εξαποδώ «με τη μορφή του Μπαφομέτ, έναν ένθρονο φτερωτό κερασφόρο που φέρει γενειάδα, είναι τραγοπόδαρος, φέρει ερμητικό κυρήκειο, ενώ η πλάτη του προσομοιάζει σε νεκρική πλάκα. Η πεντάλφα απεικονίζεται στο πάνω μέρος του σχεδίου και πλαισιώνεται από δύο χαμογελαστά παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι». Χρειάστηκε να παρέμβει η Ιερά Μονή Κηφισιάς για να… χαλιναγωγήσει τη φαντασία ορισμένων, που με ανακοίνωσή της διέψευσε ότι υπήρχε τέτοιο αίτημα, αναφέροντας κατηγορηματικά ότι φυσικά και δεν έχει δοθεί σχετική άδεια.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη χώρα μας έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και έχει σώσει τις ζωές υποψήφιων θυμάτων από την πιο αρνητική μορφή του διαδικτύου. Με την ίδια ευαισθησία πρέπει να αντιμετωπίσει και σήμερα την ηλεκτρονική σατανολατρία και να προστατεύσει τους νέους όχι από τη γνώση, αλλά από το ψέμα.

 

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 31 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 6/01/2018