Ο κρυμμένος εαυτός μας

12

Η οικογενειακή τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους ήταν η αφορμή για να ανοίξει μια σειρά σχετικών ζητημάτων που αφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στις δυτικές κοινωνίες. Στη χώρα μας, τα «κλασικά» που σχετίζονται με όσους φέρουν υπηρεσιακό όπλο: αν, δηλαδή, τα ψυχολογικά τεστ στα οποία υποβάλλονται πληρούν τα σύγχρονα επιστημονικά στάνταρ, αν υπάρχει επαρκής ψυχολογική στήριξη σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς κ.λπ., αν ο οπλισμός πρέπει να παραμένει στην υπηρεσία ή να επιτρέπεται στον αστυνομικό να τον φέρει και εκτός υπηρεσίας, όπως προβλέπεται σήμερα. Να σημειωθεί ότι το ξεκλήρισμα της οικογένειάς του από τον 46χρονο αυτόχειρα αστυνομικό συνέβη μερικές μέρες μετά το οικογενειακό δράμα στη Νέα Σμύρνη, όπου αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας σκότωσε τα δυο παιδιά του και αυτοκτόνησε.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Σε ευρύτερη ανάλυση, γίνεται η σύνδεση με την «εθνική κατάθλιψη» λόγω οικονομικής κρίσης, με τα μεγάλα αδιέξοδα στη ζωή ενός ενήλικα, που συσσωρεύουν «εντός του» απογοήτευση, θυμό, απελπισία για τα επαγγελματικά, τα οικονομικά ή τα προσωπικά προβλήματα και που όταν αυτά ξεσπούν προκαλούν αμόκ που φτάνει και στον φόνο.

Σε ένα ακόμα πιο διευρυμένο πλαίσιο για τον δυτικό κόσμο, υπάρχει το λεγόμενο «στρες των εορτών». Οι προσδοκίες για μια εορταστική ατμόσφαιρα που ως διά μαγείας θα εξαφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα έχει προκύψει, οικονομικό ή ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, προκαλούν πίεση.

Κι όταν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, βγαίνει στην επιφάνεια αυτό που κρύβει ο ψυχολογικά ασταθής. Κι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Γιατί υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να ξεπροβάλει ο «άλλος» εαυτός μας, ο διαφορετικός, ο βίαιος, ο πιο «σκοτεινός», ακόμα και σε αυτούς που ποτέ δεν είχαν εκδηλώσει ψυχική διαταραχή. Με ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Μόνη άμυνα, οι πιο προσγειωμένες επιθυμίες, οι κοντύτερα στην πραγματικότητα και όχι στο εξιδανικευμένο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο Αγιος Βασίλης μπορούν να μας χαρίσουν κάποιες έξτρα μέρες ξεκούρασης, μερικές στιγμές ανεμελιάς με τα παιδιά, τους γονείς ή τους φίλους μας, δεν θα λύσουν όμως όλα μας τα προβλήματα.

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 29 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 23/12/2017