Ο λαϊκισμός του POS18 Ιουλίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 2:24 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:35 πμ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ Π. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ
[email protected]

Ότι μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση βρίσκονται σε κατάσταση κορυβαντισμού κατά της κυβέρνησης είναι γνωστό. Και, με την εξαίρεση της γνωστής διχαστικής και λαϊκίστικης ρητορικής, αυτό μπορεί να πει κανείς ότι είναι πολιτικά, θεσμικά και κοινοβουλευτικά θεμιτό και αναγκαίο.

Αρέσκονται, ωστόσο, ορισμένοι στη ΝΔ να ταυτίζουν τον λαϊκισμό με την Αριστερά, παρά τα πλείστα όσα πρόσφατα παραδείγματα εις την πολιτικά πολιτισμένη (;) Εσπερία, όπου το φαινόμενο είχε ακροδεξιά και δεξιά ταυτότητα.
Αρέσκονται επίσης να θεωρούν «ιδιοκτησία» τους τον μεταρρυθμιστικό λόγο. Ποια, ωστόσο, μεταρρυθμιστική λογική και ποιος πόλεμος κατά του λαϊκισμού δικαιολογεί την ανοχή που επιδεικνύεται στις προσπάθειες συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο με την άρνηση να τοποθετήσουν τα γνωστά POS;

Ζητώ εκ προοιμίου συγγνώμη εάν μου έχει διαφύγει κάποια λάβρα ανακοίνωση για τις οργίλες δηλώσεις εκπροσώπων (αρκετοί εκ των οποίων είναι τακτικοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη) των ιατρών και των δικηγόρων και τις προσφυγές στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι δήθεν αίρεται το επαγγελματικό απόρρητο εάν ο ασθενής ή ο πολίτης που κάνει χρήση νομικών υπηρεσιών πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Το σκεπτικό αυτών των προσφυγών, που επικαλείται τυπικά ζητήματα, μπορεί να υιοθετήθηκε από την ανεξάρτητη Αρχή, ωστόσο η ουσία παραμένει.

Πριν από περίπου έναν χρόνο άπαντες συμπαραστάθηκαν στο γνωστό «κίνημα της γραβάτας», που διαδήλωσε την αντίθεσή του στην υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Είχαν απόλυτο δίκιο.

Είναι όμως άλλο πράγμα η υπεροφορολόγηση και άλλο η φοροδιαφυγή.

Εκτός εάν για τη ΝΔ οι φορολογούμενοι πολίτες χωρίζονται σε όσους μπορούν να φοροδιαφεύγουν και στα… κορόιδα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα της σκανδαλώδους φοροδιαφυγής προέρχεται από αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρέπει να τοποθετήσουν POS με την αστεία δικαιολογία περί «απορρήτου».

Και εάν η ΝΔ θέλει να πείσει ότι είναι μεταρρυθμιστική δύναμη, οφείλει να αποδείξει ότι δεν υιοθετεί τον λαϊκισμό «α λα καρτ», όταν δικά της στελέχη ηγούνται εκείνων των επαγγελματικών ομάδων που κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν.