Ο νέος ορθολογισμός11 Ιουλίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 1:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:32 πμ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ Π. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ
[email protected]

Απ’ όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις (και στις τελευταίες τάσεις της MRB) μπορεί να εξάγει κανείς δύο βασικά συμπεράσματα.

Πρώτον, την αναμφισβήτητα μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκδηλώνεται (ποιοτικά και ποσοτικά) με την περιχαράκωση περίπου του ενός τετάρτου των ψηφοφόρων του (Σεπτέμβριος 2015) στην «ασφαλή νωθρότητα» της αδιευκρίνιστης ψήφου και με τη μετακίνηση ανάλογου ποσοστού είτε προς τη ΝΔ είτε προς τη ΔΗΣΥ και άλλα μικρότερα κόμματα στα αριστερά του.

Δεύτερον, τον συνωστισμό μεγάλης μερίδας πολιτών στον ευρύτερο και αρκετά «θολό» χώρο του Κέντρου – είτε με κεντροδεξιά είτε με κεντροαριστερά αντανακλαστικά.

Το Κέντρο όμως δεν είναι απλώς μια γεωγραφική τοποθεσία στην κλίμακα Αριστερά – Δεξιά. Επειτα από επτά χρόνια μνημονίων και συρρίκνωσης έως του σημείου του αφανισμού ορισμένων κοινωνικών τάξεων (με πρώτη τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» που πρωταγωνίστησε στις εποχές της σαθρής ευμάρειας), η διαφαινόμενη επιστροφή στο Κέντρο ισοδυναμεί, απ’ ό,τι φαίνεται, με την αναζήτηση ενός νέου ορθολογισμού.

Η βίαιη μετατόπιση της κοινωνίας από την «ελευθερία» της δανεικής οικονομικής ευφορίας στο χάος και την κατάθλιψη μετά το 2010 αναδεικνύει ενστικτωδώς την ανάγκη για ορθό λόγο και αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Αυτά είναι και τα ζητούμενα της διακυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε αναγκαστικά και επώδυνα τη μετάβαση από τον ριζοσπαστισμό της περιόδου πριν από το 2015 στο σημερινό πλαίσιο απαιτήσεων.

Το επόμενο διάστημα οφείλει να οικοδομήσει αυτό τον νέο ορθολογισμό. Εκεί θα κριθεί και η αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πραγματική οικονομία, για παράδειγμα, ορθολογισμός πρέπει να είναι η μείωση των φόρων με συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Ολα δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη των αριθμών μέσα από το μονοπάτι της εξόδου στις αγορές που φτάνει στο τέλος του τρίτου μνημονίου σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η ευημερία των αριθμών δεν μπορεί να είναι πραγματική δίχως τη σταδιακή αποφορολόγηση και την ανάκαμψη της αγοράς και της καθημερινότητας.