Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, οι μνημονιακοί εταίροι με τον Μαρινάκη22 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:11 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:20 μμ


Η καθολική αντιπαράθεση και ρήξη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του συστημικού «συνεταιρισμού» ΝΔ ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται σε μείζονα σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής και μιας άθλιας και εξαχρειωμένης παραπολιτικής εκστρατείας.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Η πολιτική ασκείται και καταξιώνεται σε τρία επίπεδα: στο πολιτικό (πρόγραμμα, θέσεις, άσκηση εξουσίας), στο κοινωνικό και στο ιδεολογικό.

Και στα τρία αυτά πεδία οι κομματικοί εταίροι του «συστημικού τόξου» υφίστανται σοβαρές ήττες, γι’ αυτό και έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό από την πολιτική και βυθίζονται καθημερινά στον παραπολιτικό βούρκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι και σήμερα, και ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, επιδιώκουν και επιτυγχάνουν να επαναφέρουν την πολιτική σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα.

Μέσω σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών και χειρισμών προωθήθηκαν σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά και θεσμικά μέτρα (ΣΣΕ, κατώτατος μισθός, μη μείωση συντάξεων, ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και των κοινωνικών θεσμών), ενώ ταυτόχρονα, μέσω σημαντικών παρεμβάσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (Πρέσπες, ομαλή και επιτυχής έξοδος στις αγορές) ενισχύθηκαν το κύρος και η διεθνής θέση της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση κατάφεραν, όχι μόνο να αποδυναμώσουν, αλλά και να αντιστρέψουν σε αρκετούς τομείς το -απρόσβλητο κατά πολλούς- νεοφιλελεύθερο δόγμα: ότι η οικονομία (η νεοφιλελεύθερη λιτότητα δηλαδή) αποφασίζει, η πολιτική υπακούει και διαχειρίζεται τις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές και η κοινωνία υποτάσσεται, υπομένει και πληρώνει τα «σπασμένα».

Οι καθεστωτικοί – συστημικοί φορείς έχασαν τη μάχη στο πιο κρίσιμο, στο πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς πεδίο, αυτό της οικονομίας.

Κατά την πρώτη περίοδο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, όπου η διαχείριση ενός σκληρού προγράμματος και η έξοδος από τα μνημόνια φάνταζαν πολύ μακρινά και ίσως απρόσιτα, η καταστροφολογική πολιτική και οι κασσάνδρειες προβλέψεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (και των όποιων μεταμορφισμών του) μπορούσαν να έχουν κάποιο πραγματικό αντίκρισμα.

Από το καλοκαίρι όμως του 2017 μέχρι σήμερα ακυρώθηκε και ευτελίστηκε η όποια πολιτική τους υπόσταση και εμβέλεια.

Ιδιαίτερα από το φθινόπωρο του 2018, τα μέτρα και οι πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης όχι μόνο έχουν θετικό οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά και ανατρέπουν σε επιλεγμένους τομείς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τόσο σε κοινωνικοοικονομικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο.

Διαμορφώνεται πλέον ένα ξεκάθαρο πεδίο σύγκρισης και σύγκρουσης.

Στα θετικά κοινωνικοοικονομικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης έρχεται ως αντίστιξη η μαύρη – νεοφιλελεύθερη – ακροδεξιά «Βίβλος» της ΝΔ και των κομματικών της εταίρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακηρύσσει τη «φυσική ανισότητα» των ατόμων (Θεσσαλονίκη), που οδηγεί ευθέως στην κοινωνία της ζούγκλας, θεωρεί «ξεπερασμένο» το οκτάωρο, υπόσχεται απολύσεις, ιδιωτικοποίηση κάθε υλικού κα πνευματικού αγαθού, υποστηρίζει την περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Όμως αυτό το -πραγματικό- πρόγραμμα της ΝΔ παραμένει στο ημίφως, γιατί απευθύνεται κατά κύριο λόγο στη διαπλοκή και στα μεγάλα συμφέροντα, στους περίφημους «κουκουλοφόρους των μνημονίων», οι οποίοι, όπως ο ΣΕΒ και ο ΙΟΒΕ του Γιάννη Στουρνάρα, έστελναν «ραβασάκια» στους δανειστές προκειμένου να εξοντώσουν τον ελληνικό λαό.

Νεοφιλελευθερισμός – ακροδεξιά – παραπολιτική: αυτό είναι το τρίπτυχο των εκπροσώπων του «συστήματος», που υλοποιείται μέσα από τις ψεύτικες ειδήσεις, τις συκοφαντίες και τα «πέτσινα» σκάνδαλα, τον χυδαίο και ευτελή λόγο, τις απειλές, την εμπορευματοποίηση της πατρίδας, τις φασίζουσες συμπεριφορές και πρακτικές.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήρθε και επισήμως να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, μιλώντας σαν αρχηγός της ΝΔ, σαν πολιτικός εκπρόσωπος του «καθεστώτος», σαν αυθεντικός εκφραστής του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Στην ευτέλεια, στη χυδαιότητα, στην παραπολιτική η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε προοδευτικού – δημοκρατικού πολίτη είναι το πολιτικό επιχείρημα, ο σεβασμός προς τις δημοκρατικές αρχές και αξίες αλλά και προς την ίδια την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Ο καθείς και τα όπλα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται μαζί με την προοδευτική κοινωνία και οι καθεστωτικοί εταίροι στηρίζονται στην επικοινωνία της μαύρης προπαγάνδας και ταξιδεύουν ως επιβάτες πρώτης θέσης στα καθεστωτικά «Noor1», που τους σύρουν στον όλεθρο.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 98 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 21 Απριλίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

«Κατασκευαστές δημοσκοπήσεων» ενόψει ευρωμάχης

Περιοδείες & συγκεντρώσεις: Εξόρμηση στον λαό από τον πρωθυπουργό

«Με σκονάκι Μαρινάκη προς Μητσοτάκη η ΝΔ θα γίνει γιουσουφάκι»