Ο Τσίπρας γυρίζει σελίδα

8

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Είναι προσόν ηγετικό για έναν πολιτικό να μπορεί να αναθεωρεί τη στάση του, όταν πιστεύει ότι, για το καλό της χώρας, επιβάλλεται να κάνει κάτι άλλο. Αυτό το ρίσκο ανέλαβε με τη συμφωνία που έκανε με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015 ο πρωθυπουργός, ενώ ταυτόχρονα προσέφυγε σε εκλογές για να λάβει και λαϊκή επικύρωση.

Από τότε πέρασαν δύο χρόνια, με πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (με τη σύγκρουση ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ) οδήγησε σε έναν συμβιβασμό. Το κέρδος -παρά τις δύσκολες συμφωνίες- είναι ότι οι δανειστές δεσμευτήκαν σε έναν δρόμο εξόδου από τα μνημόνια και στήριξης της χώρας όταν αυτά λήξουν. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ασαφή στοιχεία που θέλουν συγκεκριμενοποίηση. Αλλά το πλαίσιο είναι σαφές. Γι’ αυτό και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ήταν «κομβικό σημείο» και δημιούργησε νέα πολιτικά δεδομένα. Βέβαια, είναι πολύ σπουδαιότερη η δεύτερη από την τρίτη αξιολόγηση -που δεν είναι, βέβαια, ρουτίνα-, αλλά η έκβασή της δύσκολα μπορεί να «στραβώσει» από τις ανεδαφικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, στις οποίες αντιτίθεται σύσσωμη η ευρωπαϊκή πλευρά, όταν, μάλιστα, θα έχουν γίνει οι εκλογές στη Γερμανία.

Σε έναν χρόνο περίπου από σήμερα η χώρα θα πρέπει να μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» μόνη της. Η παρούσα ΔΕΘ είναι τυπικά και πρέπει να γίνει και ουσιαστικά η τελευταία μνημονιακή ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει συνθήκες δημοσιονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας, παρά την άγονη και αντιευρωπαϊκή αντιπολίτευση που δέχεται από… φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Η οικονομία δείχνει στοιχεία ανάκαμψης. Εχουμε ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης, υπάρχει ανοδική πορεία στις εξαγωγές, στην κατανάλωση, στη μεταποίηση κ.λπ. και, σιγά σιγά, αύξηση των θέσεων εργασίας.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού ούτε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλες ξένες εταιρείες, μεγάλους ελληνικούς ομίλους κ.λπ. σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές ο τουρισμός, το real estate, οι υποδομές, οι καινοτόμες τεχνολογίες κ.ά. Ακόμα και η επίσκεψη Μακρόν το απέδειξε.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με εντυπωσιακή κινητικότητα το τελευταίο διάστημα: Πρώτον, μια συνολική παραγωγική επανατοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό οικονομικό momentum, μέσω ομιλιών, επισκέψεων και επαφών με οικονομικούς παράγοντες, χωρίς να αγνοεί και την κοινωνική οικονομία.

Δεύτερον, προωθεί ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πακέτο στη Δημόσια Διοίκηση, την Υγεία και την Παιδεία, που βρίσκονται σε μακροχρόνια δομική στρέβλωση, με φαινόμενα διαφθοράς και πελατειακές νοοτροπίες.

Τρίτον, επιχειρεί στοχευμένες βελτιώσεις στο κοινωνικό κράτος, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων (άνεργοι, νέοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι κ.λπ.), και αντιστέκεται στις πιέσεις που ασκούνται για πλήρη απορρύθμισή του με νεοφιλελεύθερες «συνταγές».

Και, τέταρτον, ο κ. Τσίπρας δημιουργεί σταδιακά με τις παρεμβάσεις του ένα νέο πολιτικό πλαίσιο για το κόμμα του, με αριστερό, ευρωπαϊκό, σοσιαλιστικό πρόσημο. Στόχος του, η πολιτική επαναπροσέλκυση του απογοητευμένου μεσαίου προοδευτικού χώρου είτε απευθείας είτε μέσω πολιτικών συνεργασιών.

Επιχειρεί να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη της μνημονιακής περιόδου, με τη μονοσήμαντη διάκριση μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, στη βάση του άξονα Αριστερά – Δεξιά, με όλες, φυσικά, τις αποχρώσεις του. Αυτό αποτυπώνεται καθαρά και στην πρόσκλησή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς μετά τη λήξη των μνημονίων.

Με δύο λόγια, επιχειρεί, με ταχύτατους ρυθμούς, να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό – οικονομικό πλαίσιο, με κοινωνική δικαιοσύνη, ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή έξοδο από τα μνημόνια και μέσα σε αυτό να αναπροσαρμόσει το brand name του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο πολιτικός φορέας του οποίου ηγείται να γίνει συμβατότερος με το συνολικό εγχείρημα.

Αυτό είναι το «στοίχημα» της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη ΔΕΘ.

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 14 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 10/09/2017